21 стана заразените с коронавирус в Чехия

Броят на заразените с коронавирус в Чехия е нараснал до 21 души, повечето от които са свързани с пътувания до Италия, на границите се въвеждат избирателни измервания на температурата, заяви премиерът Андрей Бабиш.

По-рано се съобщаваше за 19 заразени.

"Броят на болестите у нас нараства във връзка с връщането на хората от почивка, прекарани в Италия. Има данни, че там все още има около 16 хиляди наши сънародници", каза Бабиш на пресконференция.

"Следователно към предварително обявените предпазни мерки правителството реши да въведе селективни измервания на температурата при хора, преминаващи чешката граница, както и на гари и летища. Всеки пристигащ у нас получава информационни листове, така че да знае, наред с други неща, че е длъжен да се обади на местния лекар от вкъщи , който ще определи задължителната 14-дневна карантина за всички, които са били в Италия ", каза той.

Според премиера тези мерки засягат не само чешките граждани, но и онези чужденци, които имат разрешение за постоянно или дългосрочно пребиваване в републиката. Изключение от задължителната карантина получиха само шофьори на международен автомобилен транспорт, машинисти на влакове и пилоти на самолети.

В петък Бабиш обяви, че всички нарушители на 14-дневната карантина след посещение в Италия ще бъдат изправени пред глоба до 3 милиона крони (около 130 хиляди долара).

Според министър-председателя всички болни чешки граждани, включително едногодишно дете, се чувстват нормално, болестта им протича без усложнения.

Коментари

Задължително поле