2200 шуменчета станаха инспектори по коланите

Анкета показа: 50% нямат своя седалка в авомобила

Иницитива за безопасно пътуване в автомобилите на община Шумен, отговорни частни фирми, полицията и инспектората по образование произведе в инспектори по коланите близо 2200 деца от втори до четвърти клас. Толкова момичета и момчета бяха обучени за два месеца в кампанията "С предпазен колан на задната седалка" от доброволци, които влизаха в класните стаи. Догодина занимателните и полезни часове продължават, но ще включват и деца от първи клас.

По време на обучението децата са попълвали и анонимни анкети, от които става ясно, че половината новопроизведени деца - инспектори никога не са сядали на повдигаща седалка в колата. От 2 118 анкетирани, 1 050 не сядат никога, 404 ползват понякога, а 157 винаги.

„Голяма част от децата не използват повдигащи седалки, а това е опасно, защото коланите не са сложени правилно. Ненапразно законът изисква, когато децата са под 1,50 м, да използват повдигаща седалка, защото има опасност при внезапно спиране, да бъдат наранени“, каза Елена Захариева от фирма „Херти“ АД. Тя коментира, че отговорите в анкетите показват как да продължи обучението. От детската искреност става ясно, че малък процент от учениците се возят на предната седалка, а някои посочили, че родителите им не ползват предпазни колани.

Наблюденията на полицията са, че най-много колани използват малките ученици - първокласниците. В четвърти клас обаче, явно са придобили самочувствие и броят на неизползващите е 4 пъти по-голям, коментира и комисар Йордан Дундаков, началник отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Шумен. Той отчете, че за първи път се обръща внимание на децата извън автомобила в учебна форма.

Най-хубавото е, че в края на обучението има ефект. "Усетихме промяна в нагласата на децата не само да знаят правилата, но и да съблюдават тяхното спазване по време на движението и да носят отговорност за себе си и за своите близки. Това успяхме да постигнем и сме щастливи. Имаме увереност, че се движим по правилен път", каза Мая Блъскова от фирма „Алкомет“ АД.

Кметът на Шумен Любомир Христов благодари на всички съпричастни към нетрадиционната форма на обучение и обяви, че финалът на първия етап на кампанията е на 13 април с празненство край „Арена Шумен“. Той покани и други фирми да се включат в инициативата. До момента в нея участват Алкомет АД, Херти АД, Рока България, Теси, Примекс, Телепол, Unicredit Bulbank.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България