24 фирми в картел при санирането на блокове

Комисията за защита на конкуренцията ги санкционира

Предприятията са манипулирали обществените поръчки в Търговище и Гоце Делчев

Налагат глоби общо за 398 хил. лв.

Санкции на 24 фирми наложи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за формиране на картел при саниране на блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Комисията е наложила глоби на „Мултиплекс инженеринг“, „ВМЛ–консулт“, „Димитров и син“, „Адапт“, „Архкон Проект“, „Евиданс инженеринг“, „Тобо инвест“, „Фрибул“, „Корект“, „Инфрам“, „Интконс“, „Ен Екип“, „Протико Ил“, „Архкон Проект“, „Консултантска Инженерна група“, „Кимтекс–ЛС“, „Експрес Консулт“, „Соларват“, „БОАЛ“, „Пешев“, „Джи Ер Ен Пауър България“, „Пловдивинвест“, „Стройконтрол“, „Си Енд Би Енерджиконсулт“ и „Енерджи Про Дм“.

Установените нарушения са за манипулиране на обществени поръчки в общините Търговище и Гоце Делчев и споразумения между участниците относно разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и относно цените, които да предложат на възложителите, посочват от КЗК. Това изцяло елиминира конкуренцията в процедурите за възлагане на обществени поръчки. Като доказателства за картела в КЗК има електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници. От КЗК съобщават, че за първи път предприятия, участвали в картели, са сътрудничели на инспектори на Комисията по време на разследването. Затова от КЗК са освободили от санкция едно дружество и са намалили размера на глобите на две други фирми.

Общият размер на наложените санкции е 398 174 лв., от които 147 761 лв. е общият размер на санкциите на участниците в обществената поръчка на община Търговище, а 250 413 лв. са санкциите на фирми в обществената поръчка на община Гоце Делчев.

Предстои Комисията да се произнесе и относно твърдения за манипулиране на обществената поръчка в Пловдив.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес