25 000 военни в застрахователен капан

В момента служители на Министерството на отбраната (МО) и военни нямат никаква гаранция, че при трудова злополука ще получат обезщетение.

ЗК „Надежда“ АД е с отнет лиценз от КФН, от юни в дружеството влезе квестор

Общо 25 266 военни се оказаха в застрахователен капан заради обществена поръчка, обявена от служебния военен министър Стефан Янев и финализирана от настоящия Красимир Каракачанов. В момента служители на Министерството на отбраната (МО) и военни нямат никаква гаранция, че при трудова злополука ще получат обезщетение по силата на договор със застрахователна компания “Надежда” АД.

Същата е била избрана за застраховател на армията още по времето на министър Николай Ненчев през 2016 година. Странно е защо военното министерство е спряло избора си именно върху ЗК “Надежда”, след като още в началото на 2017 година при стрес-тестовете на застрахователния пазар от Комисията за финансов надзор (КФН) са установили, че дружеството има финансови проблеми, тъй като не отговоря на минимални капиталови изисквания, свързани със застрахователни дружества, опериращи на европейския пазар. Още тогава от КФН са издадени предписания и оздравителни мерки, които към 17 август 2017 г. не са изпълнени. На тази дата КФН отнема лиценза на ЗК “Надежда” заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. С това се върви към процедура за обявяване в несъстоятелност на застрахователя. От юни 2017 година в застрахователната компания от КФН е назначен квестор.

Служители на военното ведомство, пострадали при трудова злополука, разказват пред “Труд”, че обезщетенията им се бавят и непрекъснато им се изискват различни медицински документи, които нямат отношение към конкретните травми. В подобно положение ще се окажат всички над 25 000 застраховани военни, които изпълняват задълженията си на територията на България. Към този момент към регулатора КФН има подадени четири жалби на военни заради забавяне на обезщетения, като три от тях са на служители от сухопътни войски.

Договорът между МО и ЗК “Надежда” е сключен на 12 юни 2017 година. Стойността е изненадващо ниска – 80 000 лв. без ДДС.

“Няма проблем дружеството да изплаща обезщетения, то обаче няма право да сключва нови договори”, коментираха пред вестника от КФН.

По информация на “Труд” още вчера експерти по обществените поръчки в МО са имали спешна среща, на която се търсило изход от ситуацията.

“Имаше решение на Комисията по обществени поръчки, ние трябваше само да подпишем договора. Бяхме поставени пред свършен факт”, обясни за вестника Красимир Каракачанов. От ведомството му бяха категорични, че на този етап няма как да прекратят въпросния договор. Оттам успокоиха, че ако дружеството бъде обявено в несъстоятелност, тогава обезщетения ще се изплащат от гаранционния фонд.

“Труд” потърси за позиция и собственика на ЗК “Надежда” Виктор Серов.

Според него дружеството не е спирало да изплаща обезщетения, отказва само в случаите, когато има проблеми с документацията от страната на служителите. Серов заяви, че ще обжалва отнемането на лиценза от страна на КФН пред Върховния административен съд.

Коментари

Задължително поле