Tри ракети са изстреляни от Ивицата Газа към Израел

Духовният код на България, народа и азбуката

Тамплиерите отличиха Георги Иванов с приз за рицарство

Коледна приказка в Антверпен

Тяло на жена е намерено в морето в Бургас

Северна Корея: Разговорите за денуклеаризация със САЩ са „извън масата за преговори“

Пожар гори в общежитие в Студентски град в София

Пътнически влак дерайлира край Кърджали

Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

25 000 военни в застрахователен капан ЗК „Надежда“ АД е с отнет лиценз от КФН, от юни в дружеството влезе квестор

В момента служители на Министерството на отбраната (МО) и военни нямат никаква гаранция, че при трудова злополука ще получат обезщетение.

Общо 25 266 военни се оказаха в застрахователен капан заради обществена поръчка, обявена от служебния военен министър Стефан Янев и финализирана от настоящия Красимир Каракачанов. В момента служители на Министерството на отбраната (МО) и военни нямат никаква гаранция, че при трудова злополука ще получат обезщетение по силата на договор със застрахователна компания “Надежда” АД.

Същата е била избрана за застраховател на армията още по времето на министър Николай Ненчев през 2016 година. Странно е защо военното министерство е спряло избора си именно върху ЗК “Надежда”, след като още в началото на 2017 година при стрес-тестовете на застрахователния пазар от Комисията за финансов надзор (КФН) са установили, че дружеството има финансови проблеми, тъй като не отговоря на минимални капиталови изисквания, свързани със застрахователни дружества, опериращи на европейския пазар. Още тогава от КФН са издадени предписания и оздравителни мерки, които към 17 август 2017 г. не са изпълнени. На тази дата КФН отнема лиценза на ЗК “Надежда” заради неспазване на изискванията за платежоспособност и груби нарушения на застрахователния кодекс, затруднили надзорната работа на регулатора върху дружеството. С това се върви към процедура за обявяване в несъстоятелност на застрахователя. От юни 2017 година в застрахователната компания от КФН е назначен квестор.

Служители на военното ведомство, пострадали при трудова злополука, разказват пред “Труд”, че обезщетенията им се бавят и непрекъснато им се изискват различни медицински документи, които нямат отношение към конкретните травми. В подобно положение ще се окажат всички над 25 000 застраховани военни, които изпълняват задълженията си на територията на България. Към този момент към регулатора КФН има подадени четири жалби на военни заради забавяне на обезщетения, като три от тях са на служители от сухопътни войски.

Договорът между МО и ЗК “Надежда” е сключен на 12 юни 2017 година. Стойността е изненадващо ниска – 80 000 лв. без ДДС.

“Няма проблем дружеството да изплаща обезщетения, то обаче няма право да сключва нови договори”, коментираха пред вестника от КФН.

По информация на “Труд” още вчера експерти по обществените поръчки в МО са имали спешна среща, на която се търсило изход от ситуацията.

“Имаше решение на Комисията по обществени поръчки, ние трябваше само да подпишем договора. Бяхме поставени пред свършен факт”, обясни за вестника Красимир Каракачанов. От ведомството му бяха категорични, че на този етап няма как да прекратят въпросния договор. Оттам успокоиха, че ако дружеството бъде обявено в несъстоятелност, тогава обезщетения ще се изплащат от гаранционния фонд.
“Труд” потърси за позиция и собственика на ЗК “Надежда” Виктор Серов.

Според него дружеството не е спирало да изплаща обезщетения, отказва само в случаите, когато има проблеми с документацията от страната на служителите. Серов заяви, че ще обжалва отнемането на лиценза от страна на КФН пред Върховния административен съд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. ИЗПЛАЩАТ АМА ДРУГ ПЪТ……………..ЗА ТОВА ЧЕ САМ СИ СИ ВИНОВЕН ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА НЕ СЕ ИЗПЛАЩА НИЩО. ТАЗИ ФИРМА Е ФАНТОМ И НЕ ДАВА НИ ЕДИН ЛЕВ. НЕ ТРИ АМИ ДОСТА ЖАЛБИ НЕ СА ПОДАДЕНИ, ЗАЩОТО НЕ ИМ СЕ ЗАНИМАВА НА КОЛЕГИТЕ. В МО ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА ОЩИПАНИ МОМИ МИ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ НАЙ- НАКРАЯ

  2. Мда-а-а. патрЕотът каракачанов отправи апел да се записваме за военнослужащи, бях се навил, ама се отказвам.

  3. Ако си плащаха сами, нямаше да имат този проблем. Да го духат.

  4. От както се изпедерасти ситуацията обезчестения не ми тряват и аз им хвърлих шапката.

  5. пълни измамници има много излъгани

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.