25 000 руснаци може да гласуват у нас за президент

Бюфет с деликатеси ще има в секцията на посолството в София

Постоянно живеещите у нас навършили пълнолетие руснаци са около 25 000 души по данни на руското посолството. Всички те ще могат да гласуват на изборите за президент на Русия, които ще се проведат на 18 март. Изборни бюра ще бъдат открити в 4 града – София, Варна, Русе и Пловдив, като пунктовете ще работят от 8 до 20 часа, българско време. В още 20 града ще има и предсрочно гласуване, което е по молба на руснаци, живеещи в по-малки населени места – Банско, Самоков, Димитровград, Силистра, Враца, Несебър и други.

В изборната секция в София ще има организиран бюфет и ще бъде представена продукцията на веригата от магазини „Берьозка“, както и литература на руски език, съобщиха от посолството.

От мисията наблегнаха на факта, че хора в неравностойно положение ще могат да гласуват и извън секциите. Декларация за това те, или техни близки могат да подадат до 14 часа на 18 март. След това членовете на избирателната комисия ще посетят всеки един, който желае да гласува извън секцията, в дома му и ще му дадат възможност да упражни правото си на глас.

В събота бе „ден на мълчание“, както наричат в Русия деня за размисъл преди избори. В неделя на президентския вот в страната право на глас ще имат над 100 милиона руски граждани, които ще гласуват на територия, която се простира в 11 часови пояса. Осем са кандидатите за президентския пост в страната. Ако спечели, това ще е четвъртият мандат на 65-годишния Владимир Путин.

Наблюдателите наричат вота „избори без интрига“. Сондажите сочат убедителна преднина за Путин. Възможно е той дори да надскочи процентите, с които спечели през 2012 година, когато победи със 63 на сто от гласовете. Според последните проучвания подкрепата за сегашния президент е 69%.

Следван е от кандидата на Комунистическата партия Павел Грудинин, който обаче събира гласовете на едва 7 на сто от избирателите. Владимир Жириновски и Ксения Собчак- също претенденти за президентския пост, вероятно ще получат съответно 5 и под 2 процента подкрепа.

Алексей Навални, който остана извън изборната надпревара, призова за бойкот на изборите, който да делигитимира вота, докато Кремъл се бори за висока избирателна активност, отбелязват световните медии.

02-100

Коментари

Задължително поле