Александра Начева - Лъвицата на тройния скок

Тя накара света на леката атлетика отново да заговори за България, а ние да сме горди с постиженията й. Само за седмица Александра Начева стана втора в Европа до 18 години (13,88 метра) и световна шампионка на троен скок при 20-годишните (14,18 метра). А все още няма 17 г., които ще навърши на 20 август. Титлата е първа за страната ни за тази възраст от 2006-а, когато Тезджан Наимова ликува на 100 и на 200 м. В дисциплината обаче златото е първо след олимпийския триумф на Тереза Маринова в Сидни 2000 (15,20 м).

Тройният скок е една сложна дисциплина и аз все още не я владея - казва скромно Александра Начева. – Когато преодолях 14,18 метра не почувствах нищо от шампионския полет. Получи се от само себе си. При мен всичко става с късмет.

Случайно или не пловдивчанката е открита за атлетиката от Ива Пранджева, европейска шампионка и призьорка от световни първенства също в тройния скок. Алекс и Никол, дъщерята на Пранджева, са в една детска градина и стават първи приятелки. Покрай тях родителите също се сприятеляват. Така момичетата започват да тренират лека атлетика и да трупат отличие след отличие.

„Преди това бях се занимавала със спортна гимнастика и тенис, но и двата спорта не успяха да ме грабнат – разкрива Александра. – А любовта ми към скоковете не стана изведнъж. Случи се постепенно. Сега вече леката атлетика стана моят начин на живот.”

Талантът на момичето проблясва още на първото състезание, само година, след като започва тренировки. На турнир в Бургас покрива норматив за европейското до 18 г., но не успява да отиде да първенството, защото е твърде малка, още 15-годишна.

Но пък изригва с пълна сила на турнирите „Тереза Маринова и приятели”, където обира медали. А оттам нататък започва все по-уверено да върви по стъпките на олимпийската шампионка и да подобрява рекордите й. Вече под ръководството на Стойко Цонов през януари 2017-а Александра печели дебютния си златен медал от международен турнир. В Букурещ (Румъния) ликува с 13,03 м, а резултатът й е ново върхово постижение при девойките до 18 г., с което подобрява първия национален рекорд на Тереза Маринова 1994 г. и то с 26 см (12,77).

Оттам нататък следва сребро за Александра от световното до 18 г. в Найроби (Кения) и четвърто място на европейското до 20 г. в Гросето (Италия). Лидерка е в световната ранглиста за девойки и държи европейския рекорд до 18 г.

За характера на момичето говори и показаното от нея на мондиала в Найроби. В атлетиката понякога квалификацията е по-сериозно изпитание от самия финал. А Начева демонстрира, че е истински боец. В третия опит тя трябва да скача последна от съперничките си за скромните за нея 11,52 м. Прави го с размах, за да се възползва от последната възможност за финал – 12,76 метра, с 1 см над квалификационната норма!

„Отстрани тройният скок изглежда лесен, но истината е, че е много травматичен – казва тя. – Всичко става с много, много тренировки.”

Александра е от спортистите, които са изключително суеверни. За късмет си носи червен конец на ръката. И скача с едни и същи чорапи. Признава, че два пъти й се е случвало да ги смени и тогава... провал. А преди всяко състезание по традиция се лиска менче с вода. Всъщност нейното семейство е и нейният най-голям фен. „Където могат винаги идват майка, татко, баба, дядо“, признава с усмивка рекордьорката.

Късметът обаче понякога изневерява на Александра. На същото първенство в Унгария преди 10-ина дни битката за европейската титла се разиграва буквално в последния опит. Испанката Мария Висенте, световна шампионка в седмобоя, вдигна високо котата – 13,84 м в предпоследния скок. После нашето момиче прелита на 13,88 м, но иберийката успява със сетни сили да фиксира 13,95 м и да ликува с титлата. „Бях първа едва трийсет секунди – споделя разочаровано тя. – Малшанс. Но не съжалявам за нищо, дадох всичко от себе си.”

След две седмици Александра ще се изправи пред поредното голямо предизвикателство. Още 16-годишна ще дебютира на европейското за мъже и жени в Глазгоу. „Не се притеснявам, защото и към мен няма големи очаквания – казва шампионката. - Но пък там ще се видя с моите идоли. Какво по-прекрасно от това...”

 

Учи испански и руски

През есента Александра ще бъде в 11-ти клас в елитното руско школо „Иван Вазов” в Пловдив. Там тя учи в паралелка с испански. Разкрива, че избира езика на Мигел де Сервантес заради благозвучието. И мечтае някой ден да посети страната, дори и да отиде на състезание. „Залягам над учебниците, защото дори и най-малката контузия може да те извади от спорта, а образованието е за цял живот”, казва тя.

 

За нея

Тя има още много резерви

В Алекс има още много резерви и в техническо, и скоростно-силово отношение. Тя подобрява моите рекорди, което е добър показател, че има още къде да печели сантиметри. А постижението й на световното до 20 години в Тампере е уникално (14,18). Още повече, че не е навършила 17. Много рядко на тези години може да се направи резултат от над 14 метра. По мое време дори нямаше троен скок за тази възраст. Едва от няколко години го разрешиха, защото е много тежка дисциплина за ставно-костния апарат. А иначе първите й изяви бяха на турнира "Тереза Маринова и приятели". Още тогава беше целенасочена. Знае какво иска, отдадена е на леката атлетика. И съм сигурна, че ще постигне още по-големи успехи. Всичко е в нейните ръце и на треньора й.

Тереза Маринова, олимпийска шампионка в тройния скок

 

Родена е да бъде победител

Александра ми е като дете. Още когато започна да тренира при мен се виждаше, че има качества на спортист – бърза и отскоклива. Освен всичко е страхотна и по характер, зодия Лъв, роден победител. Успява да се справи с всички трудности. При нея няма „не мога”. Отлично организира деня си, така че да може и да учи, и да тренира. Лъчезарна е и винаги усмихната. Всички я обичат. А със Стойко Цонов станаха страхотен тандем. Още преди време с него се бяхме разбрали – аз тренирам децата, а той се занимава с по-големите. Паснаха си!

Ива Пранджева, първа треньорка на шампионката

 

Странен характер, който е извън калъпа

Има много странен характер, който е извън калъпа на професионалните спортисти. Едни се надъхват, като се дразнят със съперниците, други гледат лошо, трети се уединяват. А тя си има своя мотивация. Много е контактна. Има и приятелски отношения с конкурентките си. Дори прави впечатление, че някои дори се отдръпват от нея и не искат да са чак в такава близост. Все пак са съпернички. Но тя е спокойна и много трудно може да се поддаде. А иначе тройният скок си има своята специфика. Александра обаче успя да преодолее първата и най-важна бариера, която е по-скоро психологическа – 14 метра. Защото има атлети, които през цялата си кариера, дори и като големи, не достигат тази граница. Оттам нататък колко още може? Времето ще покаже.

Стойко Цонов, личен треньор

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети