27 000 български фермери с орязани субсидии

Най-засегнати ще са животновъдните ферми.

България против предложението на ЕК

27 хил. земеделци в животновъдството и сектор плодове и зеленчуци у нас ще бъдат силно засегнати от предложението на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на обвързаното подпомагане.

Данните изнесе заместник-министърът на земеделието Вергиния Кръстева по време на форума “Агробизнес 2020”. По думите є за България това предложение е неприемливо. В двата сектора са заети 40 процента от работещите в селското стопанство.

“Обвързаното подпомагане е насочено към затруднени сектори като животновъдство и сектор плодове и зеленчуци, в които традиционно се използва повече работна ръка. Предложеното намаление от ЕК ще се отрази значително на този тип стопанства”, каза Кръстева. Тя посочи, че 2021 г. ще бъде преходна при запазване на сегашните правила и схеми и обърна внимание на отсъствието на преходна национална помощ. “Подготвихме декларация, в която търсим подкрепа от други страни членки за запазване на преходната национална помощ, която е неутрална за европейския бюджет”, обясни тя. По-късно от земеделското министерство съобщиха, че Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния са подкрепили нашата позиция.

Коментари

Задължително поле