275 км/ч на заден ход!

Rimac Nevera развива на преден ход над 410 км/ч, а на заден ход – 275 км/ч.

Рекорд с електрическия автомобил Rimac Nevera

При колите на ток няма значение в коя посока се въртят колелата

Електрическият автомобил Nevera на хърватския производител Rimac е ловец на рекорди. Поредното уникално постижение бе постигнато с тестовия пилот Горан Дръндак, който разви 275,74 км/ч на задна скорост!

Тези, които карат назад, обикновено не бързат. При колите с вътрешно горене рекордът за бързо движение на заден ход е само 90 км/ч заради късото предавателно число на задната предавка. Нещата са различни при електрическите автомобили, защото директните им задвижвания не се интересуват в каква посока се въртят колелата. Освен изкуствените граници, малко неща спират електрическата кола, когато става дума за бързо движение на заден ход.

Рекордът за движение на заден ход е 275 км/ч.

Това се доказва и от постижението на Rimac Nevera. За достигането на 275,75 на задна скорост се изискват изключително стабилна ръка, пилотски умения и подходящо трасе. Овалната писта в Папенбург с дължина 12,3 км включва две прави отсечки с дължина 4 км. Там е поставен рекордът с автомобил от лимитираната серия Time Attack, от който са произведени само 12 екземпляра.

Електромобилът разполага с мощност в размер на 1914 конски сили.

Аеродинамиката, охлаждането и стабилността на колата са проектирани за движение напред, а не назад. И по тази причина достигането на екстремна скорост на заден ход като 275,75 км/ч е огромно предизвикателство. Пилотът Горан Дръндак описва изживяването по следния начин: „Трябваше ми известно време да свикна, че шофирам назад. Поглеждаш право зад себе си и виждаш, че пейзажът се мени по-бързо и по-бързо, усещаш как вратът ти се дърпа напред, почти като при аварийно спиране. Воланът трябва да се движи много внимателно, за да се държи стабилен курс."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили