290 млн. лв. за „зелен” градски транспорт в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова предложи на общинския съвет в София заплатите на служителите в градския транспорт. Снимка: Булфото

20 млн. лв. за повишение на заплатите на шофьорите

Очакват се 125 нови превозни средства, 561 са поръчани от 2015 г. насам

БСП иска по-високи възнаграждения на водачите още през септември

Над 290 млн. лв. влага Столичната община за да подобри транспорта в София, бе посочено в документи, представени по време на заседанието на общинския съвет.

В четвъртък градската управа прие предложението на кмета на София Йорданка Фандъкова общината да кандидатства за близо 218 млн. лв. безвъзмездна помощ от Европейския съюз, за да купи нови возила за градския транспорт.

Сумата трябва да дойде от ОП “Околна среда”, а купувачи са общината, “Столичен автотранспорт” и “Столичен електротранспорт”. С около 30 млн. лв. общината ще поръча 52 нови електробуса и зарядни станции за тях. Те ще бъдат пуснати по нови линии, които да довеждат пътници до метростанции и трамвайни спирки.

Купуват за около 39 млн. лв. 30 нископодови бързозарядни електробуси, които да сменят стари дизелови автобуси. В проектите е предвидено също специализирано оборудване и зарядни станции. За 40 млн. лв. ще доставят 30 нови тролея, които да сменят старите по линии № 6, 7 и 11. Реконструират за 9 млн. лв. 3 токоизправителни станции. С над 97 млн. лв. купуват 25 нови трамвая, за да ги пуснат по линии № 4, 18 и 5.

“Модернизацията и развитието на електротранспорта е част от програмата ни за подобряване на качеството на въздуха”, обясни Фандъкова. Тя припомни, че за няколко години са подменени 90 на сто от автобусите и тролеите в града. “Всички нови автобуси, които купуваме са с най-високия екологичен стандарт ЕВРО6, климатизация и достъпност за хората със затруднения в придвижването и майки с колички”, посочи кметът.

В друг доклад, касаещ заплатите на транспортните работници в София, госпожа Фандъкова напомни, че до края на годината се очаква по линия №5 да бъдат пуснати други 13 нови трамвая. Те струват общо 44,7 млн. лв. и са произведени от полската компания PESA. Трамваите са климатизирани, нископодови, с рампа за детски колички и за хора с увреждания и със звукова сигнализация за незрящи хора. До края на 2019 г. се очакват и 15 нови електробуса за градския транспорт в София на обща стойност 7,3 млн. лв.

Кметът отчета, че от 2015 г. насам градския транспорт в София е обновен с 561 возила. Доставени са 268 газови автобуса, 20 електробуса, 110 дизелови автобуса, още 10 такива возила, предназначени обаче за планинско придвижване. В столицата пристигнаха и 50 нови тролея, 48 обновени и 25 нови трамвая, както и 30 нови метровлака.

Общинският съвет одобри и Столичният автотранспорт да кандидатства по проект за анализ на автопарка, съобразно ориентирането към нулеви вредни емисии. Проектът е с размер до 500 хил. евро, като 90% се финансират от Европейската инвестиционна банка.

Столичният общински съвет одобри и споразумение за сътрудничество между общината, “Столичен автотранспорт”, Електротранспорта, Метрополитена, “Център за градска мобилност”, КНСБ и КТ “Подкрепа”.

Според документа заплатите на работещите в общинските транспортни дружества ще бъдат увеличавани с по 10% на година през следващите 3 г. “20 млн.лв. са необходими за 2020 г. за повишение на заплатите на транспортните работници в София”. Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов по време на приемането на тригодишната програма, подготвена след преговори между общината и синдикатите.

Целта заплатите на работещите в транспортните дружества да се увеличават с по 10% през 2020 г., 2021 г. и 2022 г. е да има повече желаещи да работят в столичния градски транспорт, обясни Фандъкова. Кметът отчете напредък в тази област - при напуснали 42 шофьори има 97 новопостъпили.

Тя напомни и, че заплатите на шофьорите на автобуси и трамваи в София тази година вече са увеличени с общо 20%. За целта Столичната община е инвестирала около 14 млн. лв. Директорът на “Столичен автотранспорт” Слав Монов заяви, че средната брутна заплата за водачите в автотранспорта за януари е била 1800 лв., за февруари - 1900 лв., за март минава границата от 2000 лв. През април и май брутните заплати вече са 2200 и 2300 лева за водач, което значи “чисто” 1800 лв. Фандъкова изрази съжаление, че БСП-София не е подкрепило доклада.

“Управляващите в общината отстъпиха от ангажимента си за актуализация на заплатите на шофьо­рите, който поеха при прекратяването на протестите по-рано тази година. С това споразумение се замита проблема и се хвърля прах в очите на хората”, каза лидерът на БСП - София Калоян Паргов. “В транспортна комисия, която заседава през зимата, дадохме обещание, че при актуализация на бюджета ще търсим възможност за увеличаване на заплатите и отпускане на средства за подобряване на битовите условия, които бяха основен момент в техните искания. Темата за извънредния труд в столичните транспортни дружества все още е на дневен ред”, припомни Паргов и подчерта, че иска увеличение на възнагражденията на служителите сега, а не през 2020 г. Според него шофьорите са очаквали през юни да има актуализация на бюджета на Столична община и увеличение на техните заплати. “Не стана през юни, но би могло да се случи през септември”, заяви Паргов.

Зам.-кметът Барбалов отговори че не може да се харчат пари, които ги няма. По думите му приходите са изпълнени на 100% и няма резерви, които да могат да бъдат разпределяни за една или друга дейност. Той обясни, че по линия на разходите също няма никакви възможности за преразпределяне на средства. Той изрази съжаление, че предизборната кампания вече е започнала.

Председателят на столичната транспортна комисия Екатерина Йорданова пък увери, че общината ще търси и финансова подкрепа от държавата по перо “транспорт”.

Относно условията на труд в дружествата в доклада на Фандъкова се споменава, че всяко от тях има ангажимент да ги подобри. Възложено е и възстановяване на общежитието на “Столичен автотранспорт” в район “Искър”, където ще бъдат осигурени 50 места за настаняване на шофьори. Дружествата провеждат и курсове за водачи.

 

Нова апаратура за седем общински здравни заведения

С над 2 млн. лв. ремонтират училища и забавачки

Строят детски и спортни площадки

С над 2 млн. лв. са предоставени през 2019 г. от Специалнизиртания общински приватизационен фонд за ремонти на детски градини и училища в София. В село Владая са отпуснати 500 хил. лв за разширяване на сградата на забавачка № 4 “Слънчо” с място за две градински и една яслена група и физкултурен салон. Реконструкции се очакват и в 82-ра ДГ “Джани Родари”, 129 ОУ, 164 ГПИЕ, 121 СУ, 25 ОУ, 36 СУ, 119 СУ, 23 СУ, 117 СУ, 103-та детска градина. Сумата е част от около 10 млн. лв. от приватизационния фонд, които бяха разпределени от Столичния общински съвет в четвъртък по различни пера за ремонти, строежи и техника на обекти в София.

С около 1 млн. лв. от общата сума се планира строеж и ремонт на детски и спортни площадки, някои от които в “Люлин”, с. Негован, с. Подгумер, с. Доброславци, кв. “Овча купел”, кв. “Връбница”, район “Илинден”, парк “Въртопо” и др.

Сред обектите по перо “Здраве” е предвиден ремонт на здравната служба в с. Волуяк за 27 хил. лв. Ще бъдат купени 10 неонатологични легла в болница “Света София” на обща стойност 15 000 лв. С 343 700 лв. ще бъдат доставени ехографи за ДКЦ-та II, XI, XV, XVII и XVIII. Ще бъде купен ехограф и за Втора МБАЛ “Шейново”. ДКЦ XXII-София” ще има нова асансьорна уредба.

Около 2 млн. лв. от парите ще отидат за ремонти на парковете “Дружба”, Северен и Южен.

 

За 2020 г.

Половин милион раздават по програма „Европа”

Столичният общински съвет гласува приоритетите на общинската програма “Европа” за 2020 г. Цялостният бюджет на програма Европа е в размер на 450 хил. лв. Кандидатстването на проектите ще се извърши във втората половина на годината, а те ще бъдат изпълнени и финансирани през 2020 г. Подкрепят се проекти за политики на местно ниво, водещи към повишаване на качество на живот с фокус екология и акцент качеството на въздуха. Финансират се модели за устройство, социализиране и обновяване на изоставени общински сгради, исторически квартали и публични пространства. Подкрепят се предложения и за развитие на градското изкуство в открити пространства и такива за развитие на София като толерантен град. Подпомага се и разработването на иновативни проекти от стартиращи фирми и др.

Столичният общински съвет подкрепи и друга културна инициатива - поставяне на паметник на Капитан Петко Войвода на алея “Бележити българи” в Борисовата градина в София.

Коментари

Задължително поле