3 милиона нощувки чрез онлайн резервации

Под 3 милиона нощувки са резервирани у нас чрез световните онлайн платформи през миналата година, показват данни на Евростат.

От Евростат публикуваха данни за пътуванията през 2023 г.

В Европа най-голям е интересът към Испания, Хърватия и Франция

Най-много са гостите през юни

Близо 3 милиона нощувки са реализирани в страната ни през миналата година чрез онлайн платформи за резервации за краткосрочно настаняване, показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

Интересът за ваканции у нас през първото полугодие на миналата година е бил най-слаб през зимните месеци - януари и март, когато резервациите онлайн са били средно за около 136-137 хиляди нощувки във всеки от месеците. Повече туристи са предпочели да почиват у нас през юни - реализирани са над 282 хиляди нощувки през онлайн платформи за резервации, показват данните на Евростат.

Процентът на направените хотелски резервации за България е минимален на фона на цялостните данни за Европа. През 2023 г. гостите в места за настаняване в страните от ЕС са прекарали 678,6 милиона нощувки в краткосрочни квартири и хотели, резервирани чрез Airbnb, Booking, Expedia Group и TripAdvisor. Ръстът в сравнение с 2022 г. е 13,8 на сто.

Най-търсените туристически региони чрез онлайн платформи през третото тримесечие на 2023 г., са Ядранска в Хърватия, където са реализирани 23,7 милиона нощувки, Андалусия в Испания с 14 милиона нощувки и френският Прованс-Алпи-Лазурен бряг с 12,2 милиона нощувки.

През същото тримесечие сред първите 20 региона по посещения шест са във Франция, по пет има в Испания и Италия, два са в Гърция и по един регион има в Хърватия и Португалия. България отсъства от челните места.

В страната ни най-много туристи са резервирали нощувки в район Северна и Югоизточна България, тоест по морето. Там са регистрирани над 50 на сто от резервациите за годината - над 1,7 млн. броя. По близо 1 милион нощувки има регистрирани в два от районите на южна България - Югозападен и Югоизточен. Най-малко са били онлайн резервациите в Северозападния регион на България - малко над 35 хиляди за цялата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм