10 ранени при сблъсъци на летището в Барселона

Английски фенове се биха на „Витошка“, има ранен

Офертите за Нова година са с 11-12% по-скъпи Хубавите места ще са разпродадени до 30 ноември

Пожар в цех за бои и химикали в Габрово

Ако работите през нощта – трябва да знаете това

Заев: Правителството на Северна Македония остава посветено на Договора за добросъседство с България

Шефът на „Росатом“: Русия е готова да построи ядрена централа в Саудитска Арабия съвместно със САЩ

Гледаме малката Турна от „Майка“ в нов сериал

Двойна игра на Прокопиев с ЕВН Брокерите му спестили 87 млн. лв. на австрийското дружество при покупката на остатъка от държавния дял през 2011 г. (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 15 октомври 2019

Искат такса „водомер” Предстои обсъждане на идеята

Българи в Англия купуват жилища у нас заради Брекзит Брокери им продават по два-три имота наведнъж

Прогнозират по-висок икономически ръст Вдигането на заплатите има най-голяма роля за добрите резултати

Откриха невзривен боеприпас в столичния квартал „Левски“

Ердоган: Турция няма да спре да изкоренява терористичните организации в Сирия

30% е сивата икономика у нас през 2017 г. По този показател страната ни се нарежда до Румъния и Турция

Близо 30% е сивата икономика в България, показва изследване на Международния валутен фонд, в което са оценени 158 държави по света. През 2017 г. сенчестият сектор у нас заема 29,6%, като по този показател страната ни е на първо място сред 31 европейски икономики и се нарежда на челното място в Европейския съюз. Близо до нас са Турция с дял на сенчестата икономика от 27,2% и Румъния – с 26,3 на сто.
Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29,17%, показват още данните на МВФ. Най-нисък е бил делът му през 2015 г. – 20,83%, а най-висок – през 1993 г. – 36,05 на сто.

Подобни показатели отново имат съседката ни Румъния, която за 10-годишния период държи среден дял на сивата икономика от 30,14%, и Малта – с 29,8%. Извън Евросъюза близки стойности са отчетени в Турция – 31,38%, и Бруней – 29,76 на сто.

Най-добре през 2017 г. от европейските държави се представя Швейцария с едва 6% неформална икономика, Австрия – 7,1%, и Люксембург – 8,2%. Непосредствено след тях е Холандия с 8,4%. Гърция, чиято икономика и финанси, се сринаха през последното десетилетие, отчита дял на сивия сектор през миналата година от 21,5%.

Средно за десетгодишния период делът на неформалния бизнес в 158-те страни е 31,9%. Трите най-сенчести икономики са Зимбабве – с 60,6%, Боливия – с 62,3%, и Грузия – с 64,9%. А най-нисък е показателят на Австрия – 8,9%, САЩ – 8,3%, и Швейцария – 7,2%.

Автори на изследването са икономистите Леандро Медина от африканския департамент на МВФ и Фридрих Шнайдер от Университета Кеплер в Линц. То е публикувано в серията доклади на МВФ Working Papers.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ми като се има предвид, че мултинационалите в холандия, люксембург и англия имат договорености с данъчните да не плащат различни данъци – цифрата им може и да излиза…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.