30 000 деца се научиха да карат ски

Вече 30 000 са децата, направили първите си стъпки в най-разпространения зимен спорт, благодарение на програмата „Научи се да караш ски“. Проектът на Българската федерация по ски отбеляза 10-годишния си юбилей вчера на плац „Алеко“ на Витоша, а да видят най-новите таланти на белия спорт дойдоха зам.-председателят на федерацията Георги Бобев, главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков и Ваня Кастрева, началник на РУО София.

„Дано след още десет години от тези деца излезе новата ни звезда в ските“, пожела си Кастрева. ММС и Министерство на образованието и науката са сред партньорите на ски федерацията в проекта, както и 7 от регионалните инспекторати по образование.

Вероятността програмата да роди новия роден ас в ските е доста голяма – всяка година по около 3000 деца от първи до четвърти клас преминават през обучение от професионални инструктори. Най-добрите пък имат шанс да развият уменията си, тъй като получават подарък – ски лагер по време на пролетната ваканция.

„Преди десет години, когато започвахме неяснотите бяха повече от отговорите – заяви Бобев. - Проектът е изцяло по идея на федерацията и беше веднага подкрепен от Министерството на младежта и спорта. В София има 300 хиляди деца, а ние сме обхванали само 30 хиляди. Това означава, че потенциалът е много по-голям. Съвсем възможно да се реализира с достъпността до планините в България. Много е важно да ги запалим и да останат влюбени в спорта. Те ще го предадат на другите около себе си, а един ден и на своите деца. Това е големия смисъл на този проект.“

Бобев си пожела „Научи се да караш ски“ да продължи поне още 10 години.

„В исторически план този период не е толкова дълъг, но за нас е изключително важен и наситен с емоции – призна вицепрезидентът на федерацията. - Успяхме да разширим максимално географията на ски спорта в страната. Започнахме с четирите основни центъра - София, Боровец, Банско и Пампорово, но постепенно включихме и други по-малки центрове, които с голям ентусиазъм провеждат програмата. Пистите над Пловдив, център Осогово над Кюстендил и Беклемето над Троян, където се обучават деца от Плевен. Този проект има изключителна насоченост към основата на спорта и вече го доказа.“

Коментари

Задължително поле