300-килограмова мечка нападна ловец, прати го в болница (обзор)

В ловно стопанство “Мазалат” живеят 58 мечки, които често слизат до хранилките за диви прасета и ловци са успявали да ги снимат с термокамера. Снимка Иван Танев, ловец

Ако почувства заплаха за мечетата си, мечката майка е способна да разкъса на парчета всичко що се изпречи на пътя й

Болният се е стабилизирал, увериха лекари

Мъж на 47 г. е пострадал тежко по време на лов, след като е бил връхлетян от мечка. Инцидентът е станал на 9 ноември, около 11:00 часа на територията на ловната дружинка в павелбанското село Търничени, под връх Триглав.

Времето в съботния ден е било благоприятно и дружинката отишла на лов за глигани. Малко по-късно се спуснала гъста мъгла и видимостта била силно намалена. Затова ловците се разпръснали на немалки разстояния един от друг и зачакали дивеча.

Внезапно, докато чакал на пусия за диви прасета, 47-годишен ловец е бил пометен от тежка близо 300 килограма мечка. Ловецът бил повален на земята, а разяреният звяр започнал да му нанася тежки удари с мощните си лапи. Пострадалият успял да се премести от пътя на мечката и тя избягала. Обадил се на тел. 112, а после на помощ му се притекъл и колега ловец, който бил на най-близката пусия.

Спешните медици откарали пострадалия ловец в Спешния център в Казанлък, но тъй като е бил в много тежко състояние е настанен в болница. Животът му вече е вън от опасност, болният се е стабилизирал, увериха лекари.

Според ловджии, истински късмет е, че мечката не е майка. Ако почувства заплаха за мечетата си, тя е способна да разкъса на парчета всичко що се изпречи на пътя й. За последните 5-6 години това е третото нападение от мечка в този район.

Коментари

Задължително поле