334 незаети места в детските ясли и градини в Пловдив след предпоследното за 2017 г. класиране

334 места в общинските детски ясли и градини в Пловдив останаха незаети след предпоследното за 2017 година електронно класиране, което се проведе днес. За него от директорите на детските заведения в града под тепетата бяха обявени общо 455 свободни места, като най-много бяха тези за малчуганите под 3-годишна възраст в яслените групи – 129.

За първа възрастова група – за деца от набор-2014, бяха обявени 86 свободни места, за втора възрастова група (набор-2013) – 100, за трета подготвителна група (набор-2012) – 75, и за четвърта подготвителна група (набор-2011) – 65. За обявените свободни места кандидатстваха общо 300 деца, като 203 от тях бяха мераклиите за яслените групи, докато тези за първа, втора и подготвителните групи бяха съответно 58, 14 и 25. Въпреки наличието на значителен брой свободни места, броят на класираните деца е едва 121 (78 в яслените групи, 8 в първа група, 16 във втора възрастова група и общо 19 в подготвителните групи). Причината е, че желанията на родителите се разминават с наличните свободни места.

До края на календарната 2017 г. ще бъде проведено още едно класиране – на 14 декември. Свободните места за него ще бъдат обявени в срок до 5 декември. Предстои утвърждаване на графика за следващата календарна 2018 г., след което родителите ще могат да се запознаят с предвидените класирания след публикуването му на сайта на системата dz-priem.plovdiv.bg.

В Системата за електронно централизирано класиране за прием на децата в общинските детски заведения на територията на Община Пловдив вече има нова функционалност, която дава подробна актуална информация в реално време за брой деца, чакащи класиране. Статистическите данни ще бъдат достъпни от 5 декември 2017 г. след обявяване на свободните места за класирането на 14 декември 2017 г. В раздел свободни места на страницата на системата ще се отваря панел чакащи класиране, където подалите заявления са разпределени по брой точки и детски градини, за всяко от 5-те желания. Новата екстра има за цел повишаване информираността на родителите при кандидатстване за детска градина и ясла. Заинтересованите лица ще имат възможност да съпоставят броя свободни места с този на чакащите за тях, разпределени по сбора от събраните точки в заявленията за кандидатстване.

Коментари

Задължително поле