35 души са задържани на протестите във Франция

Броят на задържаните по време на протестите във Франция се е увеличил до 35 души, а броят на пострадалите - до осем, съобщи телевизионният канал BFMTV.

Според телевизионния канал правоохранителните органи вече са задържали 35 души. Ситуацията остава напрегната, протестиращите са запалили огън на две барикади, след което бяха евакуирани, за да се гарантира, че пожарникарите могат да работят.

Протестиращите са се насочили към Елисейския дворец.

Хиляди хора участват в демонстрации в цялата страна, включително в Париж и на Шанз-Елизе.

От 1 януари цените на бензина във Франция трябва да се увеличат с 2,9 евроцента, а за дизеловото гориво - с 6,5 евроцента на литър. Според Europe1, през 2018 г. цената на дизеловото гориво се е увеличила с около 23%, а за бензина - с 15%.

Антиправителствените протести доведоха до сблъсъци с френската полиция на Шанз-Елизе в Париж, оставяйки известния булевард покрит със сълзотворен газ, в пореден ден на демонстрации срещу президента Еманюел Макрон, предава АФП.

Вътрешният министър Кристоф Кастанер обвини за размириците крайнодесните агитатори, които пренебрегнаха забраната за демонстрации в района и хвърляха предмети срещу силите за сигурност.

Протестното движение започна преди седмица, когато стотици хиляди протестиращи, носещи жълти жилетки за висока видимост, блокираха пътища в доста спонтанен излив на гняв за по-високи данъци върху дизеловото гориво.

Този път, макар че имаше сериозни смущения по пътищата в цялата страна, броят на протестиращите беше по-малък от преди седмица и призивът на лидерите на протеста да блокират столицата изглежда неуспешен.

До средата на следобеда около 81 000 протестиращи бяха преброени в цяла Франция, в сравнение с около 244 000 по същото време миналата седмица, показват данни от вътрешното министерство.

Около 8 000 излязоха по улиците в Париж, а около 5 000 на Шанз-Елизе, посочва АФП.

Коментари

Задължително поле