35 сигнала за мръсен въздух в Бургас, РИОСВ на крак

Снимка: Архив

35 сигнала за остра, задушлива миризма са подали бургазлии във вторник привечер. Екип на РИОСВ - Бургас веднага се е задействал и е проверил сигналите един по един, като експертите са ходили на съответните адреси. Повод за притеснение няма, обявиха от Екоинспекцията.

Измерванията за качеството на атмосферния въздух бяха направени при пълно безветрие с мобилна апаратура GASMET по 28 показателя както в местата на подаване на сигналите, така и по границата на производствената площадка на „Лукойл Нефтохим“ АД, казаха екоинспекторите.

Регистрираните стойности при измерването са под границата на количествено определяне на метода, т.е. не е констатирано замърсяване. При извършен обход по границата на производствената площадка на рафинерията от проверяващите е усетен мириз на нефтопродукти.

Няма подаване на сероводород и въглеводороди за изгаряне на факелните системи, от страна на дружеството са били спрени дейностите с риск от предизвикване на емисии. Засилен е контролът върху работните параметри на инсталациите.

Данните от провежданите собствени непрекъснати измервания не показват превишения на нормите за допустими емисии. Въпреки това, заради допусната миризма извън техните ограждения, извън производствената площадка, рафинерията ще бъде глобена, казаха от Екоинспекцията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България