350 000 каталунци поискаха независимост на протест в Барселона

Около 350 000 души се събраха в центъра на Барселона в събота с призив за независимост в поредния масов протест срещу тежките присъди на девет сепаратистки лидери, съобщи AFP.

Броят на участниците е потвърден от местната полиция, след като протестиращите заехая широк булевард, минаващ между брега на морето и базиликата Саграда Фамилия, която отново беше затворена за посетители.

Каталуния бе обхваната от протести след тежките присъди, издадени от Върховния съд на 14 октомври срещу девет регионални политици за участието им в организирането на референдума, обявен от правителството за незаконен и последващото едностранно обявяване на независимост , които отприщиха вълна от демонстрации, преминаващи често в насилие, а полицията отговори със сълзотворен газ и гумени куршуми.

Кризата започна преди две години, когато регионът организира забранен референдум на 1 октомври, който бе помрачен от полицейско насилие, след което бе обявена краткотрайна независимост, която предизвика най-тежката политическа криза в Испания от десетилетия.

Коментари

Задължително поле