40 лева за нощ в леглото на Чаушеску

Скрити съкровища от двете страни на Дунав

Омагьосан замък... Ловна хижа, из която броди духът на диктатора Чаушеску... Каменен великан над водите на Дунав....Това са само част от природните богатства на съседна Румъния, които макар и на хвърлей от нас, слабо познаваме...Както и мнозина от комшиите отвъд голямата река рядко са виждали красотите по нашите земи.

„И Северозападна България, и Югозападна Румъния се смятат за едни от най-бедните области в Европейския съюз, но всъщност са пълни със съкровища...”, казва Георгия Димитрова от Агенцията за регионално развитие и Бизнес център в Монтана. Заедно с колегите си от двете страни на Дунав тя е разработила пакет от маршрути, чиято цел е да дръпнат невидимата завеса, която от десетилетия се дипли като речна мъгла между двата региона и пречи на жителите им да общуват по-често... На двадесетина километра от Видин и Калафат край община Пленица се простира едно от чудесата на Румъния - огромно, люшкано от вятъра алено езеро. Червените вълни обаче не са вода, а милиони божури, обкръжени от вековни гори.

Резерватът „Пояна Бужорулуй” (Поляната с божурите) се простира на площ от 450 дка в западния край на окръг Долж. Дивият божур за Румъния е като розата за България - смята се за най-старото цвете и символ на страната. Пурпурната поляна е обичано място от местните жители, но все още не много познато в други страни, обясняват любителите на природата. В разливите на река Олт, недалеч от побратимения на Монтана град Каракал пък е скътан резерватът „Гора Решка - Хотърани”. В гъстите дакийски дъбови и брястови гори, растат и тополи и ракити, екзотични кипариси и американски орехи, а по поляните цъфтят разноцветни лалета. В девствената зеленина бродят елени, сърни и диви прасета, а в небето се реят бели и черни щъркели. По единствения път, който прорязва резервата, се стига до обковани с дърво китни сгради, излезли сякаш от приказките. Това е ловната хижа „Булвана” - бивша резиденция за отмора и лов на комунистическия лидер Николае Чаушеску. В годините на безконтролната си власт той гостувал поне шест пъти годишно в „Булвана” с ловна дружина от най-верни съратници. След ловните излети и стрелбата по елитни животни, президентът отдъхвал под дебелите летни сенки или пред напалените през зимата камини на хижата. Стаята, в която Чаушеску отсядал със съпругата си Елена, и до днес е запазена в същия вид, а по стените висят отстреляните от него трофеи. От 2008 г. хижа „Булвана” е включена в маршрутите за ловен туризъм в Румъния, всеки ловец може да отседне в нея и срещу 100 леи (около 40 лева) да преспи в стаята на Чаушеску преди да поеме по ловните му маршрути. Спиращите дъха пейзажи в Югозападна Румъния обаче не са само дело на природата.

Ценителите на красотата, тишината и спокойствието отвъд Дунав са изградили големи зелени острови и сред градовете си. В самия център на Крайова - столицата с 270 000 жители на окръг Долж, се простира паркът „Николае Романеску” - един от най-големите в Европа. Върху площ от 1000 дка се редят зелени хълмове и тучни ливади, езера и канали, в които плуват риби и цъфтят лилии. За любителите на приключенията между два хълма е опънат висящ мост, а сред китка изправени като стражи дървета се издигат руините на Омагьосания замък, в който сякаш от векове бродят призраци и вещици. В парка са подредени и клетките на зоологическа градина, където деца и възрастни се радват на птичето и животинско богатство на Румъния и света - от пъстри фазани до величествени лъвове. Между поляните се вият алеи за разходки и колоездачни обиколки, а в езерата се люшкат лодки и водни колела. Само на метри от държавни сгради, жилищни блокове и пълни с автомобили булеварди човек може да се потопи в оазис от резеда, чист въздух и птичи песни и да се заради с енергия и сила. Паркът „Романеску”, създаден преди повече от век от френския архитект Едуард Редон, е съчетание на паркова архитектура, богата култура, градска история и съвременни атракции, обясняват с гордост жителите на Крайова.

Често посещавана от румънци и чужденци е и другата зелена гордост на многохилядния град - Ботаническата градина. Върху 130 дка в сърцето на града са събрани цветя, дървета и храсти от Румъния и цял свят. Многоцветни растения като водопади се изливат към потоци, в които плуват лебеди, а килими от лалета и рози застилат градини с накацали в тях беседки и пейки. Вълшебната градина се поддържа от опитни специалисти и студентите от Агротехническия институт, а чистота и опазването на всяка тревичка са издигнати в култ, обясняват местните хора. В разглеждането на колекцията от богатства на Румъния не може да бъде подминат и величественият барелеф на легендарния цар на даките - Децебал. Главата на вожда на местните племена в борбата им с римските легиони, е изсечена в скалите над Дунав недалеч от град Оршова. Внушителният образ се вижда и от виещия се през пролома път, и от корабите по реката, която кипи между скалните теснини като разбушувана от водни чудовища. Заради разпенените вълни районът е наречен „Малките и големи казани”. Барелефът е изработен от 1994 до 2004 г. от 12 скулптори и е символ на величието на древните даки и наследниците им днес.

В проекта за разкриване на природните красоти на България и Румъния, финансиран от еврофондовете, са включени три румънски области - Долж, Олт и Мехединци, и четири български региона - Видин, Монтана, Враца и Плевен. В специално издадени пътеводител и Интернет приложение са представени пет парка, един резерват и над 220 защитени зони от двете страни на Дунав. Сред българските забележителности са Белоградчишките скали, пещерите Магурата, Венеца и Леденика, Берковския и Врачанския Балкан и парка „Персина”. Когато открием и оценим собствените си съкровища, ще можем да ги покажем и да впечатлим с тях и другите!”, споделя Силвио Брату от Асоциацията за технологичен трансфер и иновации в Крайова.

Опознаването на румънската природа и традиции не е трудно и като пътуване, и като финанси, категорични са обходили маршрутите нашенци. Шосетата в Югозападна Румъния, дори и между селата, са в много добро състояние, навсякъде има хотели и къщи за гости, които предлагат уют и вкусна храна. А цените са повече от достъпни. Специалитети като саламура де пуи (супа от печени на огън пиле и зеленчуци) и мамалига ку брънза (качамак със сирене) струват между 9 и 18 леи (4 - 8 лева), половин литър бира върви по 6 леи (2,50 лв.),а половинка вино - 14 леи. /5-6 лева/. За румънците пък е още по-евтино - защото заплатите им отдавна са по-високи от българските.

Коментари

Задължително поле