40% от насекомите може да изчезнат през следващите десетилетия

Пчелите са основен опрашител на 80% от растенията на планетата.

Причините са интензивното земеделие, пестицидите и изменението на климата

Научен преглед на броя на насекомите показва, че 40% от видовете претърпяват "драматични темпове на спад" по света, предава Би Би Си.

Много изследвания през последните години показват, че отделни видове насекоми, като пчелите, са претърпели огромен спад, особено в развитите икономики. Но нов документ дава по-широк поглед. Публикуван в списание „Байолоджикал консервейшън“, той разглежда 73 съществуващи проучвания от цял свят, публикувани през последните 13 години. Изследователите откриват, че спадът в почти всички региони може да доведе до изчезване на 40% от насекомите през следващите няколко десетилетия. Една трета от насекомите са класифицирани като застрашени, информира БГНЕС.

Пчелите, мравките и бръмбарите изчезват осем пъти по-бързо от бозайниците, птиците или влечугите, показва изследването. Някои видове, като например домашната муха и хлебарката, са в нещо като възход. Общият спад на насекомите се дължи на интензивното земеделие, пестицидите и изменението на климата.

Насекомите съставляват по-голямата част от живите същества, живеещи на сушата и и са от ключова полза за много други видове, включително за хората. Те са основната храна на птици, прилепи и дребни бозайници; опрашват около 75% от културите в света; подхранват почвите и регулират броя на вредителите.

"Основният фактор е загубата на местообитания, поради селскостопанските практики, урбанизацията и обезлесяването", заяви водещият автор д-р Франсиско Санчес-Байо от университета в Сидни. Второ, нарастващото използване на торове и пестициди в земеделието в световен мащаб и замърсяването с химически замърсители от всякакъв вид, е известно, че има голямо влияние."

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл