40% от пенсиите без увеличение

Снимка: Булфото
Гълъб Донев

Само 1,2 млн. ще получат повишение, отчете социалният министър

Добавката от 50 лева ще продължи до юли

Изчерпват се парите за “Топъл обяд” на нуждаещите се

Близо 40 на сто от пенсионерите у нас няма да получат увеличение на пенсията от 1 юли. Това се разбра от отчета на министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев за свършеното през първия месец от служебното правителство.

В скоро време предстои правителството да приеме решение за увеличение на пенсиите с 5% за над 1 245 000 български пенсионери, така че да бъдат осъвременени пенсиите, които са отпуснати до 31 декември 2020 г., съобщи Донев. При близо 2,1 милиона пенсионери у нас, това означава, че за почти 850 000 от тях няма да има повишение на пенсията. Както “Труд” вече писа, увеличение няма да има за пенсионерите, които получават тавана от 1440 лева. По последни данни на НОИ такива са малко над 18 000 човека у нас. Повишение няма да има и за хората, чиято реална пенсия, изчислена от НОИ при пенсионирането им, е под 300 лева.

Така например, ако пенсионер трябва да получава 200 лева месечно, според стажа и осигурителния си доход, и сега поучи 5% увеличение - или 10 лева отгоре, на практика неговата пенсия трябва да се намали, тъй като той вече взима 300 лева - колкото е минималната пенсия, обясниха експерти пред “Труд”. Тези хора на практика вече получиха увеличение с 20% на пенсиите си от 1 януари, когато минималната стана от 250 - 300 лева. От 1 юли 2021 г. социалната пенсия за старост също се вдига с 5% и от 141,63 лв. на 148,71 лв. В резултат ще се повишат пенсиите, несвързани с трудова дейност (пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, социална пенсия за инвалидност и персоналната пенсия) и добавките, които се изчисляват като процент от нея.

Добавката за всички пенсионери от 50 лева ще продължи да се изплаща още два месеца, отчете още социалният министър. Това са около 2 милиона и 88 000 български пенсионери, които ще продължат да получават добавката, допълни той.

Продължава и патронажната грижа, която се предоставя на най-нуждаещите се, които са в домовете си и са ограничени от възможността да се обслужват самостоятелно и да задоволяват ежедневните си потребности. Те получават и ще продължат да получават своята почасова патронажна грижа от над 161 общини, които са сключили споразумение с министерството, добави служебният вицепремиер.

Донев посочи, че продължава и програмата “Топъл обяд”. “Ресурсът по нея е почти наполовина изчерпан, но има достатъчно тя да продължи до края на годината. Обявени са заявките, които трябва да се подават до края на юли”, каза министърът.

Забавяне

Пълна мъгла как ще продължи мярката 60/40

Безработицата намалява с 37% за година

Правителството още няма яснота как ще продължат мерките за подпомагане на бизнеса и гражданите заради кризата. “Продължава анализът на мерките, които са прилагани до момента. Една от мерките, които ще бъдат продължени, е 60/40”, съобщи по време на отчета си социалният министър Гълъб Донев. Той обаче отново не уточни как ще изглежда мярката и за кои бизнеси ще важи. Според информация на “Труд” пари ще има само за фирмите, които докажат 40% спад на оборота през юни и юли спрямо съответния месец на миналата година, което на практика я ликвидира. Работим активно със социалните партньори, работодателските и синдикалните организации, допълни служебният вицепремиер.

Той успокои българският бизнес, че икономиката ни вече е в етап на възстановяване и подем. “Безработицата в страната продължава да намалява. На годишна база намалението е с над 37%. В момента нивото на безработица е около 5,4%. Това е добър знак за това, че българската икономика плавно се възстановява и излиза от застоя, в който беше принудително поставена от мерките, които се прилагаха за ограничаване на разпространението на коронавируса. В същото време заетостта също нараства, което е добър показател за българската икономика, тъй като са разкрити допълни работни места”, отчете Донев.

Вкарват 10 нови проекта

Доработват Плана за възстановяване и развитие

Надграждат STEM кабинетите с център 

Атанас Пеканов

Планът за възстановяване и развитие още не е изпратен в Брюксел, защото се доработва. “Планът за възстановяване все още не е предаден в Брюксел, но парите за България не са застрашени, те ще дойдат до края на годината”, заяви по време на отчета на служебното правителство вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. “Ще получим 13% финансиране от момента, в който бъде одобрен”, посочи Пеканов.

“Планът се бави по две причини - едната е заради решението на нашите предшественици да не го подават и някои технически неизправности, които бяха оставени за нас да решим. При встъпването ми в длъжност открих някои критики от ЕК, по които работим активно в последния месец”, допълни той. “Втората причина за забавянето е нашето желание да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс се използва по най-добрия начин и не се прави компромис с него”, отбеляза Пеканов.

Над 30 нови проекта постъпили за одобрение. Част от тях не отговарят на строгите критерии, но са одобрени още 10 нови проекта. “В сферата на образованието надграждаме проекта със STEM център. В него ще се обучават и академичните ни олимпийски шампиони”, заяви вицепремиерът по управление на европейските средства.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения