Готово е мобилното приложение за разпространението на коронавируса у нас (На живо) Системата, ще подава данни към МВР, които следят карантинираните, към личния лекар, РЗИ, МЗ и т.н.

Захариева: Никой не си мисли, че световната пандемия няма да се отрази на икономиката

Шуменец показа бонсай градината си – природата не признава коронавирус (СНИМКИ)

Лекар, преборил коронавируса: 10 дни пих антибиотици, но нещата се усложниха

Продължава ремонтът на виадукта при 19-ти км на АМ „Хемус” (ВИДЕО)

Продажбите на водка в Русия скочиха с 20%

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нарастнат много

Иван Гешев за пробива при случайното разпределение на делата: Това е като коронавирус в съдебната система

Гърция замразява промяната на местожителство, нови 7 милиарда евро за бизнеса

Министър Кралев призова младежкитe организации да се включат в Доброволческия корпус

Над 5000 останали без работа заради коронавируса се регистрираха за ден

94% от китайците, заразени с COVID-19, са излекувани

Ген. Мутафчийски за Великден: Без резервации и църковни служби Ограничителните мерки дават добри резултати, отчете шефът на оперативния щаб

Пинк е заразена с коронавируса

В кое заведение нямат право да изхвърлят навън пияните посетители?

40% по-високи доходи спират емиграцията (обзор) Всяка година губим 40 хил. души от пазара на труда

Президентът Румен Радев, вицепремиерът Томислав Дончев, министри и представители на бизнеса обсъдиха мерки за насърчаване на икономическия растеж. Снимка: Пламен Стоименов

БВП е 2,5 пъти по-голям спрямо 1987 г., каза вицепремиерът Томислав Дончев

Предлагат държавна издръжка за второ дете

Повишаване на доходите и жизнения стандарт с 40% ще спре емиграцията на българите. Това стана ясно на форум с участието на представители на работодателските организации БСК, БТПП и АИКБ, който бе под патронажа на президента Румен Радев. През 2001 г. доходите в страната бяха 29% от средните в ЕС и само 17% от младите хора от 14 до 29 години нямаха намерение да емигрират, каза Десислава Николова, главен икономист от Института за пазарна икономика. Сега доходите са 49% от средните в ЕС и 61% от младите хора не правят планове да емигрират. Когато доходите достигнат 70% от тези в чужбина тенденцията ще се обърне и хората ще предпочетат да остават в България, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Участниците на форума се обединиха около идеята, че един от основните проблеми в страната е демографски. Всяка година на 100 души, които се пенсионират, само 63 души навършват 18 години и влизат на пазара на труда, каза Васил Велев, председател на АИКБ. Всяка година губим 40 хил. души от пазара на труда, допълни той. Сред причините за това са емиграцията, ниската раждаемост и високата смъртност, коментираха участници на форума. Заетостта е най-добрата демографска политика – има пряка връзка между заетостта и раждаемостта, заяви Десислава Николова.

Трябва да водим битка за второ дете в семейството, каза Кънчо Стойчев, зам.-председател на АИКБ. Държавата може да си позволи изцяло да поеме издръжката на второто дете, допълни той. Според Васил Велев обаче трябва да се облекчат условията за наемане на хора от страни извън ЕС като например Украйна.

Очаквам от бизнеса да плаща данъците си, да не корумпира администрацията, да влага в своите служители и да развива научно-изследователска дейност, каза президентът Румен Радев. Бизнесът трябва да си отговори на въпроса правим ли достатъчно за да задържим хората в страната, допълни той. Президентът разви идеята си за създаване на технологичен център, където специалисти да обучават деца в различни научни сфери.

БВП е два пъти и половина по-висок спрямо най-добрата година по време на социализма – 1987 г., каза вицепремиерът Томислав Дончев.

 

По-голяма реклама за туризма

Привличаме инвестиционни емигранти

Необходима е промяна във финансирането на рекламата на българския туризъм, заяви на форума Поли Карастоянова, председател на Националния борд по туризъм (НБТ). Според нея разходите за реклама трябва да са 1% от приходите, които носи туризмът за икономиката на страната. При приходи от 6,9 млрд. лв. през 2017 г. дори за реклама да отиват само 0,5% това прави 34,5 млн. лв., а сега бюджетът е наполовина по-малък. При ранните записвания за лятото има спад като една от причините за това са професионалните кампании за привличане на туристи в Турция, Египет, Мароко и Тунис, каза Карастоянова.

Да се предприемат мерки за привличане на инвестиционни емигранти в България, призова Мартин Заимов, зам.-председател на НБТ.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. то и млякото поскъпна 5 пъти… значи ли, че произвеждаме два пъти по-малко?!

  2. БВП нарастнал 2.5 пъти но не и жизнения стандарт , всичко това е трудно сравнимо през годините , но има и следните любопитни факти напр. през 1983 г. българина е консумирал 83 кг. месо , сега 15-20кг. , тогава със заплата 250лв. можеш да си закупиш риба над 300 кг. сета трябва да взимаш над 2000лв.за да закупиш толкова , имало е и по добро а и по лошо , така че нещата са трудно сравними !

  3. Ако допуснем, че средната заплата в ЕС е 1200 евро. 49% са да речем 600 евро. А според НОИ средноосигурителния доход е 902 лева, което ще рече 450 евро. Но средноосигурителен доход означава, че 902 лева се получават при осредняване, а което значава, че огромна част от населението работи на минимална заплата. Не знам до кога ще лъжат и мажат герберските крадливи шопари. Повече от половината хора получават 600-700 лева заплати и са направо на 49% от средната заплата на европееца.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.