Трансджендър лудост в Холивуд

Кола се преобърна и падна в коритото на Старата река в Казанлък

Москва вдига ракетен купол над Арктика

Жълт код за мъгла в 13 области утре

Две деца и двама възрастни с опасност за живота

Премиерът Борисов: Винаги съм щастлив, когато има добри данни за българската икономика

България е 52-ра по човешко развитие Лидери сме на Балканите, изпреварваме и Турция

Нараства интересът към къщи край Бургас Най-скъп е кв. “Братя Миладинови”

Две деца пострадаха при челен удар в Шумен

Запечатват заведения на фирми бушони Трупат задължения за 1-4 млн. лв., но не ги плащат

Изкуствен интелект довършва 10-ата симфония на Бетховен

Отцепиха улица във Варна заради изоставен предмет

Може ли да ми забранят да ползвам неплатен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 10 декември 2019

Катастрофа между два тира блокира движението през Хаинбоаз

400 лв. осигурителен доход за фермерите Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Промяната ще засегне дребните стопани

Минималният месечен осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да стане 400 лв., предлага депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Предложението й е внесено в парламента преди второто четене на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. Предложението на кабинета е за вдигане на минималния осигурителен доход от 350 лв. на 560 лв. Всяко увеличение на осигурителният праг за земеделските стопани води до намаляване на регистрираните фермери, пише в мотивите на Десислава Танева. Приемането на праг от 560 лв. ще доведе до отлив на регистрирани стопани и ръст на безработицата. Предложеното увеличение на минималния осигурителен доход с 60% няма да засегне големите производители, а дребните стопани, за които земеделието е основен източник на доходи, посочва Танева. Според нея увеличението на прага за осигуряване трябва да става поетапно в рамките на няколко години.

От Българска асоциация Биопродукти също настояха минималният осигурителен праг да не се повишава рязко. Според браншовиците предложената от кабинета промяна на прага е твърде драстична. Тя не би създала проблем за един относително голям производител, но за най-дребните е сериозно основание да спрат да се осигуряват.

„Един пчелар, който има 50 кошера, за да може да продава законно добивания от него мед, трябва да бъде регистриран земеделски стопанин. При среден добив от 19 кг. на кошер и изкупна цена от 4 лв. за килограм, цялата произведена от него продукция няма да стигне да покрие стойността на дължимите осигуровки“, се посочва в позицията на биофермерите. Подобна е ситуацията и с дребните животновъди и растениевъди.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Хайде сега-субсидиите за селското стопанство са повече от бюджета на армията. Я проверете колко са субсидиите от ЕС, и националните доплащания,добавете,че се печели и от продажната цена на продукцията. В Добруджа да се твърди,че фермерите с Бентлита не могат да се осигуряват на 560 лв. е смешно. Земеделските производители не са хората, които превиват гръб на полето-ратаите се осигуряват по общия ред на КТ-ратаите не са земеделски пр оизводители, земеделските производители са фирмадиите, които държат земята, например големите арендатори в Добруджа. Бедно ви е въображението за какви пари иде реч, и после да се обира да се осигуряват на 400 лв е цинизъм.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.