400 лв. осигурителен доход за фермерите

Пчеларите се обявиха против вдигането на прага до 560 лв.

Промяната ще засегне дребните стопани

Минималният месечен осигурителен доход за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители да стане 400 лв., предлага депутатът от ГЕРБ Десислава Танева. Предложението й е внесено в парламента преди второто четене на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. Предложението на кабинета е за вдигане на минималния осигурителен доход от 350 лв. на 560 лв. Всяко увеличение на осигурителният праг за земеделските стопани води до намаляване на регистрираните фермери, пише в мотивите на Десислава Танева. Приемането на праг от 560 лв. ще доведе до отлив на регистрирани стопани и ръст на безработицата. Предложеното увеличение на минималния осигурителен доход с 60% няма да засегне големите производители, а дребните стопани, за които земеделието е основен източник на доходи, посочва Танева. Според нея увеличението на прага за осигуряване трябва да става поетапно в рамките на няколко години.

От Българска асоциация Биопродукти също настояха минималният осигурителен праг да не се повишава рязко. Според браншовиците предложената от кабинета промяна на прага е твърде драстична. Тя не би създала проблем за един относително голям производител, но за най-дребните е сериозно основание да спрат да се осигуряват.

„Един пчелар, който има 50 кошера, за да може да продава законно добивания от него мед, трябва да бъде регистриран земеделски стопанин. При среден добив от 19 кг. на кошер и изкупна цена от 4 лв. за килограм, цялата произведена от него продукция няма да стигне да покрие стойността на дължимите осигуровки“, се посочва в позицията на биофермерите. Подобна е ситуацията и с дребните животновъди и растениевъди.

Коментари

Задължително поле