4000 жалби, че не пазят личните ни данни (Обзор)

Администрацията и комуналните услуги с най-чести нарушения

Масово снимат личните карти

Около 300 жалби повече или общо 4000 е получила Комисията за защита на личните данни с въвеждането на регламента GDPR от май тази година в сравнение с предходната. Това съобщи председателят на комисията Венцислав Караджов.

“Най-честите нарушения са при предлагането на комунални, телекомуникационни услуги и при работа с държавната администрация”, отчете той.

По думите му комисията следи дали има законово основание за обработване на данните и съответно за технически мерки, които са предприети.

“Повечето администратори изпълняват изискванията само на хартия”, каза Караджов.

“Бизнесът не разбира, че там където законът забранява да се обработват лични данни, не може да стане само чрез съгласието на човек. Забранено е да се снима лична карта, разрешено е само на банки, на институции, на МВР - там, където законът казва, че трябва да се индентифицира безспорно лицето с цел превенция на по-сериозни обществени интереси. Там, където няма нужда, например при постъпване на работа, не следва да се събират такива данни и това, че лицето е дало съгласие, не прави законосъобразно обработването на лични данни”, отчете той.

Първите глоби и в европейски мащаб вече са факт. Болница в Португалия бе глобена с 400 хил. евро, защото не е защитила достъпа до досиетата на пациентите, а германска платформа за онлайн запознанства се раздели с 20 хиляди евро заради изтичане на мейли на потребители. Друг случай е на малка австрийска фирма, която е глобена с 4000 евро заради нерегламентирано видеонаблюдение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес