4000 нови случая на белодробен рак

При 70% от пациентите диагнозата е твърде късна

Болестта е най-често злокачествена при мъжете

С близо 4000 се очаква да нараснат новите случаи на рак на белия дроб до края на 2018-а. Всяка година около 3800 българи получават тежката диагноза, като при 70% от тях вече е твърде късно и заболяването е в трети или четвърти стадий на развитие. Данните бяха оповестени по повод предстоящия месец за борба с рака на белия дроб – ноември.

По официални данни в късен стадий на болестта прогноза за 5-годишна преживяемост има при под 5% от пациентите, посочи в сряда д-р Борислав Димитров, онколог от СБАЛОЗ София-град.

Ракът на белия дроб у нас е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и шесто при жените по честота. При пациентите с рано диагностициран карцином преживяемостта е по-добра и дава възможност за успешно прилагане на своевременно оперативно и медикаментозно лечение.

В световен мащаб до края на 2018 година тежката диагноза ще получат над 2 млн. души, от които над 1,8 млн. ще загинат. Сред тях жертвите само в Европа ще са около 270  000. Онколозите призовават да не се подценява профилактиката.

В информационната кампания участва д-р Веселин Милев, председател на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве