409 пожара гасили огнеборците за ден, 3115 обучени доброволци им помагат

Снимка: Архив

18 септември е бил най-натоварения ден за пожарникарите от началото на тази година. Това съобщи във Варна директорът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"409 пожара са гасени в страната за денонощие, а от месец екипите ни непрекъснато са на терен. В цялата страна е въведено извънредно дежурство и всички в почивка да в готовност да се включат при нужда", отчете Николов.

Той добави, че огнената стихия, която лумна в сряда следобед във варненското с. Каменар, е погълнала 60 дка борова гора и бараки, но благодарение на бързата намеса на огнеборците и на доброволци, няма пострадали къщи и хора.

"3115 обучени доброволци в страната ни оказват изключителна помощ. Досега са участвали в овладяването на 126 пожара", каза Николов. Той призна, че в службите в малки населени места не са осигурени тричленни екипи.

"Увеличаването на щата е финансов въпрос, който трябва да реши парламентът, тъй като всеки един пожарникар струва на държавата 40 000 лв. Ако успеем да извоюваме по-голям бюджет, няма проблем да подготвим нужните хора", увери главният комисар.

Коментари

Задължително поле