43-ма двупартийци сред учредителите на „Воля“

Закононарушителите няма да носят наказателна отговорност поради изтекла давност

Не са установени всички фалшиви декларации

43-ма от всички 581 учредители на втората партия на Веселин Марешки „Либерален алианс“, прекръстена на „Воля“, са членували и в първата му партия „Национално движение за свобода и демокрация“, което е грубо нарушение на Закона за политическите партии. Това е установила проверка на Софийската градска прокуратура (СГП), съобщи пред „Труд“ говорителят й Зорница Таскова.

Проверката започна по сигнал на ЦИК след запитване на вестника. Разследване на „Труд“ преди последните парламентарни избори извади наяве фалшификациите , които е потвърдило и държавното обвинение.

Сред 43-мата, собственоръчно попълнили и подписали декларации, че не членуват в друга партия , учредявайки „Либерален алианс“ („Воля“), са майката на Марешки Веска, сестра му Нина, баща му Найден (вече покойник), съпругата му Светлана, както и настоящият председател на парламентарната група на „Воля“ Гергана Стефанова и депутатите Пламен Христов и Теменуга Върбанова – и тримата преди това основни мениджъри на фармацевтичния му бизнес.

Всички те обаче няма да бъдат обвинени в документно престъпление, защото оттогава са минали близо 10 години. „Доколкото декларациите за индивидуално членство са изготвени през 2007 г., към дата на извършваната от СГП проверка - месец април 2017 г., е изтекла предвидената в закона абсолютна давност за наказателно преследване за престъпление по чл. 313 ал.1 от НК“, обясни прокурор Таскова.

Освен 43-мата двупартийци, „Труд“ установи още над 40 явни фалшификации - с напълно еднакви почерци, а в някои случаи и подписи, са попълнени декларациите на различни хора, от името на един и същи човек са подадени две декларации с различни почерци и т.н. Въпреки това според прокуратурата „Воля“ все пак имала минималните по закон 500 легитимни учредители.

 

С решение на СГС

Закриват първата партия на Марешки

Както „Труд“ писа вчера, разследването на вестника предизвика разпускане на първата партия на Марешки НДСД , постановено от СГС на 17 октомври. Това още не е факт, защото Марешки обжалва. Адвокатите му твърдят, че формацията вече била прекратена, след като през 2008 г. съдът отказва да я пререгистрира. Затова трябвало да бъде служебно заличена, а не разпусната. Съдия Валерия Братоева обаче постановява разпускане за това, че партията повече от пет години не е участвала в никакви избори и не е провеждала предвидените в устава заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика