4,3 млрд. лв. за болници и лекари

Приходите на лечебните заведения стабилно нарастват през годините.

59 млн. лв. за данъци са внесли в бюджета

Оборотите нарастват

Приходите на търговските дружества и едноличните търговци, които имат за предмет на дейност хуманно здравеопазване, през миналата година са 4,363 млрд. лв. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Димитър Данчев. В тази сума влизат както парите, които хората сами плащат за лечение, така и сумите, които болниците получават от здравната каса.

Разходите на дружествата и едноличните търговци в здравеопазването са малко над 4 млрд. лв. за миналата година. А общата сума на платените от тях данъци е 59,44 млн. лв. От тях 34,6 млн. лв. са корпоративен данък, 6,5 млн. лв. са данък върху доходите на физическите лица, а 18,2 млн. лв. са ДДС.

Приходите и печалбите в бранша на здравеопазването значително нарастват през последните години. През 2016 г. приходите на фирмите и едноличните търговци в здравеопазването са 3,63 млрд. лв. През 2017 г. приходите нарастват с 350 млн. лв. до 3,98 млрд. лв. А през 2018 г. приходите се увеличават с още 380 млн. лв.

Коментари

Задължително поле