438 км/ч в името на рекорда

Момент от успешния рекорден опит, при който японската електрическа кола Aspark OWL SP600 разви скорост 438 км/ч.

Aspark OWL SP600 e най-бързият електромобил

1984 к. с. мощност и 2000 Нм въртящ момент

Най-бързата електрическа кола в света е японска и носи името Aspark OWL SP600. Тя постигна световен рекорд за висока скорост на пистата в Папенбург (Германия), където разви над 430 км/ч. Ето повече подробности за електромобилите и високите скорости.

Преди месец и половина в Монако беше представена най-новата версия на състезателните болиди от електрическата „Формула Е”. Това са т. нар. автомобили от усъвършенстваното трето поколение Gen3 Evoи в допълнение към задвижването на всички колела ще получат и повече мощност през следващата година. Новата електрическа система генерира над 470 к. с. (350 kW). Така за първи път електрическите коли от “Формула Е” ще ускоряват от 0 до 100 км/ч по-бързо от бензиновите болиди от “Формула 1” - само за 1,86 секунди, но не могат да развиват по-високо темпо от 320 км/ч.

На пистата електрическият автомобил успя да поддържа постоянни скорости в диапазона 420-430 км/ч.

В областта на високите електрически скорости компанията Asparkот Осака (Япония) е стигнала още по-напред с материала с разработката на “ловеца” на рекорди OWL SP600. Това е хиперавтомобил, произведен в центъра Manufattura Automobili Torino в Италия. Италианските конструктори работят в тясно сътрудничество с компанията за гуми Bridgestone, която проектира специални гуми за скорост над 430 км/ч.

Преди същинския опит за рекорд, хиперавтомобилът преминава обширни тестове в аеродинамичния тунел, а след това и на писта. Със задачата да достигне пределите на машината е натоварен състезателният пилот Марк Басенг (45 г.), който има победа в 24-часовото състезание на пистата “Нюрбургринг”. На 8 юни на трасето в Папенбург той постигна 438,73 км/ч, като също така успя да поддържа постоянни скорости между 420 и 430 км/ч.

Основател на Asparkе японският ентусиаст и предприемач Масанори Йошида, който вижда огромен потенциал в екстремните електромобили като Aspark OWL SP600.

Такива натоварвания са екстремни за електрическата задвижваща система, но успехът на японските конструктори показва, че потенциалът на електромобилите действително е огромен. Инженерите на Asparkобещават, че няма да спрат дотук и ще продължат да преследват още по-добри постижения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили