45 мъртви делфина е изхвърлило морето тази година

Снимка: Архив

От началото на годината до момента морето е изхвърлило 45 мъртви делфина. Става дума за територията от Несебър до Царево, съобщиха от РИОСВ Бургас.

За 2018 г. техния брой е бил 68, а през 2017 г. - 72 . Както "Труд" писа, според експертите, бозайниците са преодолели болестта морбили, която ги мореше и цялото крайбрежие бе осеяно с мъртви делфини през 2016- та. Тогава еколози обвиниха рибарите, че ги убиват, но аутопсия на изхвърлен бозайник в Тракийския университет в Стара Загора, направена от италиански професор, показа, че всъщност животните са болни от морбили.

През последните три години броят на изхвърлените китоподобни бозайници по Южното Черноморие е по-малък в сравнение с регистрираните случаи в предходните 2015 и 2016 г.

Както всяка година и тази година най-много са изхвърлени трупове от вида "муткур", който се храни в крайбрежни води и затова най-често се откриват мъртви екземпляри от него – 22 броя. Най малко са случаите на изхвърлени мъртви екземпляри от вида обикновен делфин, само 2 броя.

Коментари

Задължително поле