46 жертви в автобус, избухнал в пламъци (обзор)

С часове продължиха огледите на криминалисти в изгорелия автобус. Снимки: БУЛФОТО

Траур след най-голямата катастрофа по българските пътища

Жертвите са от Северна Македония, пътували от Истанбул за Скопие, 12 от тях са деца

Проверяват дали са возени туби с нафта в багажното

Заспиване или внезапен здравословен проблем на шофьора, груба грешка при зареждане с гориво или техническа повреда на автобуса по време на движение. Това са трите версии на разследването за тежката катастрофа на магистрала “Струма”, при която загинаха 46 граждани на Република Северна Македония. Дванадесет от жертвите са деца. Оцеляха седем души, които са настанени в “Пирогов” и животът им е извън опасност.

Заради трагедията на “Струма” и заради пожара с 9 загинали, станала часове по-рано в дом за стари хора във варненското село Рояк , днешният 24 ноември е обявен за Ден на траур.

В Северна Македония е обявен тридневен траур.

Автобусът помел 10 колчета от мантинелата вдясно, завил наляво и след 20-ина метра се блъснал и в разделителната защитна ограда.

Както писа “Труд”, малко след 2 часа през нощта вчера автобус на македонска фирма, пътуващ с туристи от Истанбул към Скопие, избухна в пламъци на 31-ви километър на магистрала “Струма”. По това време е валял слаб дъжд, пътят е бил хлъзгав. 20-ина минути по-рано автобусът бил спрял на бензиностанция в района на Драгичево. Смята се, че докато пътниците са почивали, двамата шофьори са сипвали евтина нафта от туби в багажното отделение. Според източници на “Труд” възможно е да са разлели гориво, или да не са затворили добре капачките на тубите.

Групата била от общо четири автобуса. Другите три вече били заминали и не е изключено след Драгичево, шофьорът да е карал по-бързо, за да намали дистанцията помежду им. След плавен завой преди отбивката за село Боснек, с около 100 км/ч и без спирачен път автобусът се ударил челно в мантинела, отделяща отбивка за почивка от основното платно на магистралата. Помел защитната ограда, заедно с 10 колчета, след което се отклонил наляво и блъснал разделителната ивица в средата. Там спрял и пламнал от всички страни.

Шофьорът дори и не направил опит да отвори вратите. Най-силно огнената стихия обхванала предната част, а седем от пътниците от последните седалки счупили задното панорамно стъкло и успели да излязат. Това били и единствените оцелели от 54-те пътуващи в автобуса. Според пожарникари искрата е тръгнала след “заораването” на автобуса в мантинелите, но пламването е било изключително бързо. Не е ясно дали е горяла само нафтата от резервоара, или имало и разлято гориво в багажното.

Има няколко важни въпроса около шофьора заради неадекватните му реакции, казаха източници на “Труд”. Не е ясно колко време карал и почивал той, и колко колегата му, който е трябвало да го сменя. Ако е бил преуморен, дори и за 20-ина минути след почивка е можел да заспи при нощно каране. Възможно е да е имал и медицински проблем - инфаркт или инсулт, получен по време на движение. Автобусните превозвачите могат да получат големи глоби, ако се установи, че на дълъг път, или както е в случая - на тридневна екскурзия, има само един шофьор, затова понякога назначавали втория човек фиктивно.

Вчера от бившата ДАИ обаче обявиха, че тахографът на автобуса е изгорял и информация за движението му, поне на българска територия, може да се вземе от граничните пунктове и от местата, на които е спирал.
Агенция “Пътна инфраструктура” съобщи, че районът на 31-ви километър от “Струма” не е участък с концентрация на пътно-транспортни произшествия. При огледите е установено, че пътните знаци и маркировката са в ред. Настилката е нормална, почти без пукнати и неравности. Температурата по време на катастрофата е 9 градуса - тоест няма заледявания, въпреки че пътят е бил мокър. Проверяват се твърдения, че камиони от близка кариера са разсипали пръст, пясък или дребни камъчета по асфалта, което може да е станало причина автобусът да се подхлъзне.

Изясняват самоличността на жертвите 

4-годишни близнаци - най-малките пътници

Четиригодишните момчета близнаци Албан и Луан са най-малките пътници в македонския автобус, катастрофирал на АМ “Струма”, съобщиха македонските медии. Най-възрастният пътник е на 63 години. Според информация в македонските медии 11-членно семейство е сред загиналите на “Струма”. Те са от фамилията Яхиу от село Морани, което е към община Студенчани.

По предварителни данни повечето от пътуващите са родени между 1971 и 2004 г. Гражданин от сръбския град Прешево е бил на екскурзията заедно с годеницата си от Куманово. Телевизия Алсат-М и онлайн изданието на в. “Вечер” публикуваха списък на пътниците в автобуса. Почти всички са с албански имена. До късно вчера не бе категорично потвърдено кои от тях са загинали и кои са оцелели. Възможно е в някои случаи да се наложи самоличността да бъде установено с ДНК анализи.

Зоран Заев, премиeр на Северна Македония: Оставям на българските експерти да установят причините за инцидента 

“Ние сме заедно в добро и лошо, ние сме първи съседи, братски народи, споделяме радости и скърби. Всеки път си помагаме в добро и лошо. Надявам се тази трагедия да има позитивно влияние върху отношенията и да ни сплоти още повече”. Това заяви вчера премиерът на Република Сверна Македония Зоран Заев, който пристигна у нас заради тежката катастрофа. Преди изявлението си и срещите си със служебния премиер Стефан Янев и президента Румен Радев, Заев бе при оцелелите в “Пирогов”.

“Оставям на българските експерти да установят причините за инцидента. Тези, които са останали живи, имат своите спомени какво точно се е случило”, каза пред журналисти македонският премиер. Той уточни, че не всички жертви на катастрофата са от Скопие и, че са от различни националности - един е със сръбско и един е с белгийско гражданство.

“Пострадалите, които са в болницата, са в добро състояние. Те са с контузии и наранявания, които са обработени, за което благодаря на болница “Пирогов”. Само един пациент е със счупвания. Трябва да се направят допълнителни изследвания, за да видим дали ще бъдат нужни хирургически намеси. След стабилизирането на състоянието на пациентите, ще ги прехвърлим в Скопие”, каза още Заев.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ:

Разговарях по телефона с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев. Поднесох съболезнования за загиналите граждани на страната му при инцидента на автомагистрала “Струма”. Вярвам, че компетентните институции своевременно ще установят причините за инцидента. Уверих го, че пострадалите, които са настанени в “Пирогов”, ще получат най-качествените медицински грижи..

Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО:

Ужасяващо, тежко и неразбираемо. Нямам думи, с които да изкажа тъгата и болката си от страшния инцидент на магистрала “Струма” отпреди няколко часа. Сред загиналите има и невръстни деца, които са си отишли от този свят по този жесток начин. Наши братя и сестри от Македония.

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС: 

Жертвите в този ужасяващ инцидент са непрежалими и не се делят според своята националност, религия или етнос. Движението за права и свободи настоява всички компетентни органи, ангажирани със случая, да стигнат до истината за да бъдат предотвратени други подобни инциденти. ДПС пожелава бързо възстановяване на пострадалите, много сила и борбен дух”.

Георги Свиленски,  депутат от БСП:

Важно е управляващите, политиците и обществото да вземат правилните мерки, за да не се допускат подобни трагедии. На преговорите за правителство ще предложим да се направи пълен одит на цялата пътна инфраструктура. Да, скъпо е, но трябва да се направи, защото човешките животи нямат цена.

Разследването се води от български криминалисти 

Изясняват имало ли е взрив в автобуса 

Главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески, зам.-главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов и Сийка Милева - говорител на главния прокурор Иван Гешев, дадоха изявления за хода на разследването.

“Свидетел е чул взрив, но не е ясно от къде е дошъл той - от вътрешността на автобуса, или от удара в мантинелата”, съобщи вчера заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. Той и Сийка Милева - говорител на главния прокурор Иван Гешев, направиха съвместно изявление с пристигналите у нас Любомир Йовески - главен прокурор на Република Северна Македония и Вилма Русковска, ръководител на специализираната прокуратура в Скопие.

“Проведохме съвместно работно съвещание, на което уточнихме всички линии на международното правно сътрудничество - получаването на всички необходими документи от македонската страна и получаване на биологичен материал за идентифициране на жертвите”, каза Сарафов.

Сийка Милева изказа съболезнование на близките на жертвите от името на главния прокурор Гешев, който вчера бе на работно посещение в Хага.

“Екипи разпитват пострадалите в “Пирогов”. Само двама от тях са в адекватно състояние. Останалите петима са в шок или в реанимация, макар и не в тежко състояние Предстои комплексна съдебно-медицинска експертиза. В автобуса е имало втори шофьор. Предполага се, че той не е сред оцелелите”, обясни шефът на следствието.

Юли 1972 г.: 36 души, 14 от които деца, загиват в Дяволската река

36 души, от които 14 са деца, загиват на 28 юли 1972 година край Китен. Досега това е най-тежката пътна катастрофа в българската история.

Около 19,30 часа автобус “Чавдар” с шофьор и 47 пътници минава по моста близо до устието на Дяволската река. За да избегне гърбица на асфалта, шофьорът свива така, че предната и задната леви гуми стъпват на пешеходна зона, чиято бетонна плоча е по-тънка и поддава. Колелата пропадат и автобусът се накланя, обръща се и пада по таван в реката.

Спасени са 12 души, загиват всички останали, като най-малката жертва е 3-годишно момиченце. По нареждане от БКП властите пазят в тайна подробности за инцидента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения