480 полицаи ще охраняват 1010 СИК в 437 изборни места на балотажа в Пловдивска област

Снимка: Архив

Създадена е организация за полицейска охрана на общо 1010 секционни избирателни комисии, разположени в 437 изборни места в деня на втория тур от изборите за президент и вицепрезидент на Република България, като за целта са ангажирани 850 служители от всички структурни звена на МВР, съобщиха от Областна дирекция на МВР-Пловдив.

Органите на реда твърдят още, че са предприети всички действия за гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, охраната и опазване на обществения ред в периода на подготовка и произвеждане на изборите.

Още от 10 ноември под постоянна полицейска охрана са изборните материали в общинските и районни администрации, която ще продължи до приключване на изборния ден на 13 ноември (неделя). Под строго организиран полицейски съпровод и охрана ще се транспортират изборните материали във всеки един етап на придвижването им - от получаването им от Областна администрация - Пловдив до общинските и районни администрации, както и от тях до всяко място за гласуване в предизборния ден.

След приключване на изборния ден от всички общини е създадена организация за превозване членовете на СИК с изборните материали и с общински транспорт до 16 и 17 РИК. Охраната на длъжностните лица от СИК и изборните материали ще продължи по време на престоя им в РИК за обработка на протоколите и ще завърши до предаване на изборните материали в общинските администрации за съхранение.

В деня на вота в изборните помещения няма да се допускат въоръжени лица и такива в нетрезво състояние. При необходимост ще се извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции. Забранено е паркирането на МПС-та в близост до секциите и оставянето на вещи без надзор. Засилен е контролът върху общоопасните средства за недопускане на престъпления с такива при подготовката и произвеждането на изборите.

Коментари

Задължително поле