5 милиарда лева е оборотът на предприятията във Велико Търново за година

Над 5 милиарда лева е оборотът, реализиран от фирмите и предприятията във Велико Търново и региона през миналата година. Това стана ясно в началото на двустранен българо-румънски форум, който се проведе в Старата столица и събра представители на повече от 70 компании от двете държави. Срещата бе открита от кмета на старопрестолния град Даниел Панов, а данните за икономическия възход представи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев.

63% от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28% - в производството и 8% - в селското стопанство. 3,6% е ръстът на брутния вътрешен продукт в общината през 2017 година. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8%.

„Предстои двустранна среща между Националното сдружение на общините в България и Асоциацията на местните власти в Румъния“, обяви Панов, който е и председател на НСРОБ.

На срещата стана ясно още, че 15% е ръстът на румънски туристи за 2017 година, увеличение бележат и великотърновците, посетили съседната държава.

Заместник-министър Александър Манолев подчерта, че Велико Търново е сред отличниците по усвояване на европейски средства. Той отчете отличната структура както на средното, така и на висшето образование и наличието на много висококвалифицирани кадри. Манолев посочи, че е налице трайно повишаване на интереса към Старата столица от чуждестранни инвеститори. На около 200 милиона евро възлизат румънските инвестиции в България, добави заместник-министърът.

По време на форума бе подписано двустранно споразумение между бизнес-асоциации от България и Румъния. То предвижда промотиране на родни и румънски производства чрез фестивали и общински пазари, създаване на бизнес инкубатори и др.

Коментари

Задължително поле