5 млн. дървета умират заради Белев и ко.

Сто хиляди декара иглолистна гора, което е около 5 милиона дървета, са започнали да изсъхват от средата на 2016 година - това съобщи инж. Ценко Ценов, шеф на дирекция “Гори и лесовъдски дейности” в Изпълнителната агенция по горите (ИАГ).

“Отслабват стволовете, като причините за това са комплексни”, обясни пред БНР експертът.

Проверка на “Труд” показа, че основната причина сред комплексните е все повече разпространяващият се корояд типограф. Вредителят напада смърчовите гори. Той се развъжда под кората им и прегризва проводящата тъкан.

Разпространението на корояда започна през 2001 година в биосферния резерват на Природен парк “Витоша” Бистришко бранище, след като оттам премина смерч.

На 22 май преди 16 години природната стихия повали 620 декара смърчова гора. Вместо да бъдат извадени от резервата, падналите дървета бяха оставени там по настояване на тогавашния шеф на ПП “Витоша” Тома Белев и неговите “експерти” от Коалиция “За да остане природа в България”. В резултат на това по повалените дървета започна да се завъжда корояд, който бързо се разпространи в целия природен парк.

Вредителят

Насекомото се разпространява в цялата страна

След смерча експерти и еколози се събират в МОСВ, за да решат дали да се извозят падналите дървета. Според Белев и хората му, “Бистришко бранище” трябва да бъде оставен да се възстанови сам от смерча. Въпреки предупрежденията на експертите, “природозащитниците” надделяват и стволовете са оставени в местността.

В резултат на това завъдилият се корояд от години се разпространява в цялата страна, като засяга местности и в други планини, освен Витоша. Миналата година вредителят нападна борови гори в община Ардино.

Коментари

Задължително поле