5 начина да се предпазите от фалшив алкохол на лятната почивка

Опасният метанол няма цвят и мирис

Преди броени дни 19 души загинаха в Коста Рика от натравяне с метанол. Това е съставка, използвана за направата на антифриз, която е далеч по-опасна от етанола.

Оказа се, че и в много други държави също използват фалшив алкохол, с цел повече печалба и по-малко разходи. И докато за баровете метанолът излиза евтино, на вас ще ви струва скъпо, тъй като той причинява сериозни здравословни проблеми и може да доведе дори до смърт.

Ето и кои са 5-те най-добри трикчета, благодарение на които ще се спасите от неприятните и опасни последици от метанола:

Ако си поръчате коктейл, внимавайте как го приготвят

Лятото и особено лятната почивка е време, когато ви се иска да се поглезите или да експериментирате с нещо ново и непознато. Екзотичните питиета са супер идея, стига зорко да следите как точно се приготвят. Не поръчвайте от предварително готовите напитки или от безплатните такива, предназначени за женската аудитория. Изпитате ли съмнение, по-добре откажете поръчката си.

Заложете на познатите пититета

За да сте сигурни във вкуса и качеството на алкохола, най-добре е да изберете нещо традиционно като уиски или водка, като отново наблюдавате как приготвят питието ви. Въпреки че метанолът няма цвят и мирис, много по-трудно биха го добавили към чисто питие, докато го наливат в чашата ви.

Не се подвеждайте по ниските цени

Това е един от най-важните предупредителни знаци, които трябва да ви спрат да си поръчате фалшивия алкохол. Твърде евтините питиета са маркетингов трик, който ще ви накара да поръчате още повече от тях, като така се повишава и рискът, да попаднете на опасния метанол.

Вземете със себе си приятел/партньор

Когато излизате навън, не го правете сами - нека с вас има любим човек, приятел или дори познат. Така ще сте сигурни, че ако вие не забележите нещо съмнително, на човека до вас може да му направи впечатление. Този съвет е особено полезен, ако почивате в чужда държава, където самотните туристи са на прицел. Освен това, ако случайно се почувствате зле, ще има кой да се погрижи за вас или поне да изивика бърза помощ.

Наблюдавайте тялото и реакциите си

Независимо в колко добро настроение сте, непрестанно си правете равносметка как се чувствате - следете дали сте твърде замаяни, дали ви се гади и като цяло колко бързи и адекватни са реакциите ви. Почувствате ли нетипичен дискомфорт, особено след първото питие, по-добре прекратете приема на алкохол и се отправете към медицинско заведение, където да проверят състоянието ви.

Коментари

Задължително поле