5 партии фантоми изчезват от сцената

Веселин Марешки

Още 28 формации без дейност чакат своя ред да бъдат заличени

Прокуратурата поде инициативата преди 7 месеца

Пет политически партии, които не развиват дейност, са разпуснати от Софийския градски съд от началото на 2018 г. Това показа справка на „Труд“ в „Държавен вестник“, където по закон тези решения се обнародват. Закритите формации са „Движение за благоденствие и възход“, „Единен пенсионерски съюз“, „Движение кредитор на доверие“, „Българска национално-патриотична партия“ и „Партия на либералната алтернатива и мира“ (ПЛАМ).

Съдът е прекратил четири от тях на основание чл. 40, ал. 1, т. 4 от Закона за политическите партии – не са участвали в никакви избори повече от 5 години. „Движение за благоденствие и възход“ се заличава, защото не е подавало годишни финансови отчети пред Сметната палата две последователни години.

„Движение за благоденствие и възход“ е учредена през февруари 2015 г. в Пловдив предимно от жители на квартал Столипиново. Ромската партия беше представлявана от местния бизнесмен Емил Кирилов Иванов.

“Единен пенсионерски съюз” e създаден през март 2013 г. в Стара Загора с идеята да обедини множеството пенсионерски формации и „да прекрати унищожаването на България“.

„Движение кредитор на доверие” е учредено през 2003 г. Тогава председателят му Йордан Пеянски се кандидатира за кмет на Варна и получи 150 гласа.

„Българска национално-патриотична партия“ е регистрирана през 2004 г. и през 2005 г. беше мандатоносител на коалиция „Атака“, а лидерът й Петър Манолов стана депутат. Той веднага се отцепи от групата на Волен Сидеров и се присъедини към мнозинството в Народното събрание, избрало Сергей Станишев за премиер с минималната разлика от един глас в опита за съставяне на кабинет БСП-ДПС.

„Партия на либералната алтернатива и мира“ (ПЛАМ) е регистрирана през 2007 г. с председател Николай Нинов с подписка от 16 576 избиратели. Участва самостоятелно на парламентарния вот през 2009 г. и получава 2828 гласа (0.07%).

Петте заличени формации са част от дълъг списък от партии фантоми , за които Софийската градска прокуратура поиска да бъдат разпуснати миналата година. На 31 юли държавно обвинение съобщи, че след извършена проверка и въз основа на изискани материали от ЦИК, Софийския градски съд и Сметната палата, е внесло искови молби за прекратяване на 33 партии.

Останалите 28, които чакат своя ред за заличаване, са „Българска национално – радикална партия“, „Социалистически младежки съюз“, „Съюз на демократичните партии и движения ЕРА- 3“, „Отечествена партия на труда“, „Български бизнес блок“, „Алтернативно социалистическо обединение – независими“, „Движение „Народен юмрук“ за защита на пенсионери, безработни и социално слаби граждани“, „Българска християнска коалиция“, „Съюз България“, „Движение за единение на нацията“, „Политическо движение Заедно за Сливен“, „Роден край“, „Камара на експертите“, „Републиканско – демократическо движение на всички отрудени и обременени“, „Обединена партия на пенсионерите в България /ОППБ/“, „Съюз на националното достойнство Гранит“, „Обединение Достойна България“, „Народняшка земеделска партия „Никола Петков“ “, „Политическа партия Дела“, „Северна лига“, „Гражданско движение Глас“, „Черноморец“, „Партия Движение за социална солидарност“, „Българска индустриално аграрна партия“, „Български граждани ЗБОРИМ“, „Нова Европа“, „Победа“ и „Национално патриотично обединение“.

Всички те ще изчезнат от правния мир заради неучастие в избори.

 

След разследване на „Труд“

Заличават НДСД на Марешки

Първата партия на Веселин Марешки - „Национално движение за свобода и демокрация“ (НДСД), най-после ще бъде заличена след близо година обжалване. Това е постановил тричленен състав на Върховния касационен съд на 7 февруари. ВКС е оставил в сила решението на Софийския градски съд , който през октомври м.г. постанови разпускане. Решението не подлежи на обжалване.

Още преди парламентарните избори през 2017 г. разследване на „Труд“ показа как Марешки е лидер на две партии едновременно в разрез със закона. Запитване на вестника до ЦИК стана причина за сигнал до прокуратурата, по който държавното обвинение внесе искова молба за разпускане на НДСД.

Софийската градска прокуратура (СГП) извърши проверка и на втората партия на „Марешки“ - „Либерален алианс“ (прекръстена на „Воля“) и потвърди установеното от „Труд“ - че сред учредителите има 43-ма двупартийци. СГП обаче не разследва и останалите десетки очевидни фалшификации сред учредителните декларации и прекрати проверката с извода, че „Воля“ все пак е имала необходимия минимум от 500 легитимни учредители.

 

Фалит

„Партия за хората от народа“ е обявена за неплатежоспособна

Софийският градски съд е обявил неплатежоспособност на „Партия за хората от народа“ с ликвидатор Иван Купенов. В куриозния казус съдът е допуснал обезпечение чрез налагане на обща възбрана и запор върху имуществото на формацията, постановил е прекратяване на дейността й и я е обявил в несъстоятелност през август 2017 г.

„Партия за хората от народа“ е създадена през 2010 г. от покойния Павел Чернев и от Петър Ангелов. Първият влезе в 40-ото НС от листите на „Атака“, а вторият стана депутат от ДПС в 42-ото НС, където имунитетът му беше свален по разследване за данъчни престъпления.

 

Пред Сметната палата

Над 150 партии подават отчети

149 партии подадоха легитимни годишни финансови отчети (ГФО) за 2016 г. в Сметната палата навреме. Още 3 внесоха редовни документи със закъснение. Само 6 не подадоха отчети, а документите на 4 не бяха признати. Срокът партиите да се отчетат за 2017 г. пред одитната институция изтича на 31 март.

ГФО, участие на избори поне веднъж на 5 години и провеждане на конгрес поне веднъж на 5 години са единствените законови изисквания към партиите, за да не бъдат заличени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика