5 начина да разберем кой лъже

Около 60% от хората не могат да издържат 10 минути без да лъжат. Това са много лъжи. Все пак има няколко неща, които можем да направим, за да разберем дали някой лъже или не. Например да наблюдаваме усмивката му. Ако изглежда изкуствена, определено този човек изрича лъжа.

 

1. Използвайте елемента на изненадата 

Ако подозирате, че има шанс човек да лъже, задайте му случаен въпрос по средата на неговата история. Попитайте го нещо наистина конкретно. По този начин ще се наложи да украсят лъжата си толкова много, че всъщност ще се хванат в капана.

 

2. Забележете фалшивата усмивка 

Когато човек лъже, той стяга устните си. Това кара усмивката му да изглежда фалшива. Ако вече познавате човека, фалшивата усмивка ще е още по-лесно забележима. Но ето един съвет: Когато хората се усмихват истински, те обикновено го правят с цялото си лице, а не само с устните.

 

3. Задайте един и същ въпрос по различен начин 

Лъжците обикновено повтарят едни и същи подробности, но ги казват по различен начин. Когато зададете един въпрос, но по 3 различни начина, това ще принуди човека да даде повече информация за историята, която разказва. Ако лъже, ще заседне и ще започне да използва едни и същи думи, фрази и дори подробности.

 

4. Проверете дали отговорите им се забавят 

Ако зададете въпрос, на който е принципно лесно да се отговори, но човекът отделя твърде много време за отговор. Това е недвусмислен знак. Означава, че или се чуди какво да каже, или се опитва да се справи със собствените си лъжи. Ако отговорят твърде бързо, това също не е добър знак. Вероятно има готов отговор за вас, върху който са мислил предварително. 

 

5. Забележете липсата на увереност 

В случай, че човек казва истината и разказва ентусиазирано нещо, той ще бъде уверен в изказа си. Тази увереност винаги се забелязва и в очите. Ако обаче той започне да се оплита в собствените си лъжи, ще загуби контрол и тази увереност ще изчезне.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл