500 млрд. евро за закъсалите в ЕС (обзор)

Ангела Меркел и Еманюел Макрон договориха на видеосреща идеята за фонд от 500 млрд. евро за безвъзмездни грантове за най-тежко пострадалите от коронавируса държави в ЕС.

Макрон и Меркел предложиха обощевропейски фонд

Парите ще дойдат от емитиране на дълг и ще се раздават безвъзмездно

Австрия се обяви против грантовете

Създаването на възстановителен фонд на стойност 500 млрд. евро за справяне с икономическите последици в “секторите и регионите” в ЕС, най-тежко засегнати от кризата с коронавируса - с такова предложение излязоха френският президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел след видеоразговори късно в понеделник, предаде Ройтерс.

На съвместна пресконференция след срещата си двамата лидери уточниха, че фондът трябва да е част от бюджета на ЕС. Средствата от него се предвижда да се предлагат безмъзмездно, под формата на грантове, а не като заеми. А парите трябва да се наберат на финансовите пазари чрез емитиране на дълг, което да прави Еврокомисията от името на ЕС.

Френско-германското предложение идва в момент на очакване на тежка рецесия в съюза, в който засега няма единство как да се наберат средствата за възстановяване, а някои държави остават категорично против емитирането на общоевропейски дългове.

Меркел нарече предложението “амбициозно”, но подчерта, че то трябва да е част от бюджета, за който ЕК трябва да представи ревизирано заради коронавируса предложение. “Целта е Европа да се укрепи, да излезе от кризата със здрави връзки и солидарност”, подчерта канцлерката.

Макрон пък подчерта, че за пръв път Германия и Франция предлагат заедно ЕС да емитира общ дълг. По думите му тази инициатива не е само на двете държави, а е и резултат от сътрудничество с Италия, както и с Нидерландия, която бе категорично против емитирането на общ дълг. И двамата лидери обаче признаха, че продължават усилията да убедят всички държави в блока.

Малко след изявлението на Макрон и Меркел австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че неговата страна и няколко други членки на ЕС са против предоставянето на съвместни безвъзмездни средства в опит да се помогне на икономиката на Европа. Той посочи, че е провел разговори с колегите си от Дания, Нидерландия и Швеция и отсече: “Нашата позиция остава непроменена. Готови сме да помогнем на повечето засегнати страни със заеми”.

Същевременно премиерът на Испания Педро Санчес приветства предложението на Париж и Берлин, а италианският му колега Джузепе Конте го нарече “важна стъпка в правилната посока”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа