500 работни места стоят незаети в шивашко предприетие във Видин

500 работни места в предприятие във Видин остават незаети, въпреки че безработицата в региона е двойно над средната за страната. В шивашка фирма, в която от година и половина не могат да попълнят персонала, твърдят, че осигуряват възможно най-добрите условия за труд, съобщава БНТ. Шивачки казват, че работата им изисква сръчност, а възнагражденията в бранша са сред най-ниските.

110 души работят в предприятието за производство на мъжки ризи. Търсят още 500, за да поемат повече поръчки.

"Това е всъщност, с което ние се сблъскваме - трудността да намерим толкова хора, колкото ние можем да предложим работа", казва Вяра Манева, генерален директор на дружеството.

Фирмата е немска и освен в България, е с производство в Турция и Индия. Работодателите казват, че предлагат различни поощрения. От юни в предприятието ще бъде открита и детска ясла, за да има къде да оставят работничките децата си през лятото.

"Ако ние постигнем определени цели, всеки един от производството, без значение дали е шивач гладач, или в „опаковка“, би могъл да получи бонус до размер на 750 лева брутно възнаграждение", увери Манева.

Според персонала, причината за липсата на интерес към обявените работни места, са ниските възнаграждения в бранша. За да получат по-добро заплащане, са нужни сръчност и умения.

Инвеститорите казват, че искат да запазят бизнеса си във Видин. Готови са да променят транспортната схема, за да има за работниците удобен превоз до предприятието.

Коментари

Задължително поле