5000 протестират пред парламента заради данъчна наредба

Снимки: Денислав Стойчев

Бизнесът не е доволен от 6-месечното отлагане на Н-18, искат пълна отмяна

Да се намали ДДС за храните, настояват ресторантьори

Да се отмени изцяло данъчната наредба Н-18 за връзването на касовите апарати и софтуера за управление, вързан с НАП, да се намали ДДС за храните на 5 на сто, да не се запечатват заведенията при малки разлики между касовите наличности и отчетените пари. Това са част от исканията на бизнеса, които събраха близо 5000 човека на жълтите павета в София.

С плакати "Исканията ни са икономически, а не политически", "Фалирал бизнес е равно на фалирала държава“, жълти жилетки, български знамена и вувузели протестиращите крещят "Оставка" пред парламента.

Протестът в центъра на столицата ще продължи до 17 часа днес, но ще се повтаря, докато се изпълнят исканията ни, настояват от бизнеса. Според тях вчерашната споразумение за отлагане на влизането в сила на наредбата Н-18 не е достатъчно и документът, който предвижда цялата бизнес информация на компаниите да е достъпна за НАП по всяко време, включително и за лични данни и търговска тайна, трябва да бъде отменена.

Повечето от присъстващите са облечени в жълти жилетки, символ на протеста, които почти не се различават от тези на охраняващата ги полиция.

След протестиращите е и известният готвач Иван Манчев. Той бе категоричен, че бизнесът трябва да бъде облекчен данъчно и административно. Той подчерта, че ДДС върху храните в цяла Европа е между 5 и 8 на сто, а у нас е 20 на сто.

Според него наредбата Н - 18 сама по себе си е необходима, за да се изсветли бизнеса. Но това трябва да се случи едва, след като се прецизират текстовете й, така че да не се пречи на работата на бизнеса и да водя документът до излишни разходи.

Междувременно към протеста в столицата се присъединяват ресторантьори, хотелиери и търговци от цялата страна и броят им расте, като близо 10 000 души вече са пред парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес