51% от руснаците уверени в честността на предстоящите избори

Четири седмици преди парламентарните избори в Руската федерация повече от половината граждани на страната очакват измами от властите и партиите. Това показва проучване на изследователския център "Левада", съобщава германският вестник Die Zeit, цитиран от "Фокус".

Съгласно резултатите от анкетата 51 % от руснаците са уверени, че при вота на 18 септември няма да има нарушения като манипулиране на резултатите от Избирателната комисия или купуване на гласове от партиите.

Въпреки това според проучването почти една четвърт (23 %) от руснаците са готови да продадат гласа си, като половината от тях смятат пет хиляди рубли (70 евро) за разумна цена. Мнозина обаче са склонни да гласуват по предварително указание срещу суми между 100 и 2000 рубли.

Още при последните избори за Дума през 2011 г. опозицията отправи сериозни обвинения за злоупотреби по време на "най-мръсните избори" след края на Съветския съюз. Тогава бяха организирани и най-големите масови протести след като Владимир Путин дойде на власт. Тази година обаче експертите очакват подобно протестно движение. Ръководството в Кремъл и в централата на путиновата партия "Единна Русия" отслаби с поредица от мерки опозицията и гражданското общество.

Коментари

Задължително поле