517 души са загинали на пътя от началото на годината

КАТ стартира акция "Скорост"

От началото на годината до края на месец октомври при 5607 произшествия са загинали 517 души, а 7103 са ранените. Това заяви пред БНР Мария Ботева от Пътна полиция. По думите й сравнено с 2018 г. броят на загиналите е със 17 повече.

От вчера Пътна полиция започна операция за контрол на скоростта в цялата страна. Акцентът в следващите 7 дни ще бъдат шофьорите, които карат с превишена скорост.

„Насочили сме се към това, че колите освен технически изправни, водачите трябва да бъдат отговорни при шофиране, да ограничат скоростта. Искаме да предизвикаме у водачите малко внимание към това, че скоростта убива“, посочи Ботева.

Причините за най-много катастрофи у нас са несъобразената скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство. Мария Ботева отчете, че българинът най-често кара с превишена скорост в населените места.

От днес е в ход нова акция на Пътна полиция. Служителите на реда ще следят за превишена скорост. След няколко дни приключва акция "Зима", но от началото на тази седмица до края й са предвидени проверки и за скоростта.

До този момент по време на акция „Зима“ издадените фишове и актове са близо 50 000.

Коментари

Задължително поле