52 деца с постижения в науката, изкуството и спорта с общински стипендии в Търговище

Общо 52 деца от Търговище ще получат стипендии по Наредбата за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в общината, съобщиха от местната администрация. Еднократната стипендия „Търговищко дарование“, в размер на три минимални работни заплати, се присъжда на Мария Георгиева, ученичка в 9 клас на I СУ „Св. Седмочисленици“. Наградата е за значими постижения в област „Образование, наука и техника“ по Наредбата. Мария има класирания от 1 до 3 място на национални състезания по английски език и информационни технологии. Има завоювани първи места на общинските кръгове на олимпиадите по биология и химия.

Присъдени са и три годишни стипендии в размер на една минимална работна заплата. В област „Образование, наука и техника” е отличена Александра Александрова - ученичка в 11 клас в І СУ “Св. Седмочисленици". Емине Сиракова - ученичка в 11 клас във ІІ СУ "Проф. Никола Маринов" е отличена в област „Изкуство и култура”, а Калоян Атанасов - ученик в 10 клас в І СУ получава стипендия в област „Спорт”.

Месечни стипендии за период от три месеца в размер на 1/5 от минималната работна заплата се присъждат на 5 деца в област „Образование, наука и техника”. Отличените ученици в област „Изкуство и култура” са 23, а в област „Спорт“ – 20.

През тази година подадените кандидатури са общо 57. Най-много (29 броя) са заявленията за област „Изкуство и култура“. В област „Спорт“ са 21 броя, а в „Образование, наука и техника“ – 5 броя.

Кандидатурите са разгледани от специална комисия с участието на съветници, общински служители и представители на просветния инспекторат.

От Община Търговище припомнят, че общо 20 000 лв. са заложени в бюджета й за финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби през 2019 г.

Церемонията за връчване на стипендиите ще бъде проведена по-късно тази година. Първата беше през 2018 г., в навечерието на Деня на народните будители.

Коментари

Задължително поле