52 000 преместиха втората си пенсия в НОИ от частните пенсионни фондове (обзор)

Едва 1,6% от осигурените, родени след 1960 г., са преместили партидите си в НОИ.

Половината от тях все още работят

Срокът е 5 години преди пенсиониране

Общо 52 340 българи са преместили втората си пенсия от частните пенсионни фондове в НОИ. Това показват данните на института към октомври. Близо половината от тях - или 20240 души вече са пенсионери.

Останалите, които все още не са, представляват едва 1,6% от осигурените, родени след 31 декември 1959 година, уточняват от НОИ. Прехвърлянето на парите от фонд в НОИ може да стане не по-късно от пет години преди човекът да навърши възрастта за пенсия или ако не му е отпусната такава за стаж и възраст.
След подаване на заявлението частният фонд трябва да прехвърли парите в 6-месечен срок.

Припомняме, че родените след 1 януари 1960 г. задължително се осигуряват допълнително в универсален пенсионен фонд, освен във фонд “Пенсии”, съответно във фонд “Пенсии за лицата по чл. 69”, на държавното обществено осигуряване (ДОО).

На всички тези хора им се намалява индивидуалният коефициент при определяне на пенсията за периодите, през които те са били осигурени в универсален пенсионен фонд, посочват от НОИ. И уточняват, че намалението се прави на база съотношението между размерите на осигурителните вноски за пенсионния фонд и за фонд “Пенсии” на ДОО за трета категория труд.

Коментари

Задължително поле