53% по-висок акциз за бездимните цигари

Ставката става 233 лв. за килограм

Налогът ще бъде 40% от този за традиционните тютюневи изделия

Акцизът за бездимните цигари ще бъде увеличен с 53%, или с 81 лв. с промени в Закона за акцизите и данъчните складове, стана ясно по време на заседание на бюджетната комисия към парламента. Между първо и второ четене на промените в закона ще бъдат преработени текстовете, които бяха внесени от председателя на комисията Менда Стоянова. Акцизът за бездимните цигари ще бъде увеличен от сегашните 152 лв. на 233 лв. за килограм тютюн. Така размерът на налога ще бъде увеличен до 40% от акциза за традиционните цигари.

В момента в България на пазара се предлага устройството за бездимни цигари, разработено от компанията “Филип Морис”. По думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова, за по-малко от година IQOS е увеличил пазарния си дял с у нас с 50%.

Аргументите на вносителя на законопроекта за повишаване на акцизи са, че след като започнат и други компании да произвеждат този тип изделия, в бюджета ще се получи дефицит. По сметките на Стоянова от акциза на този тип устройства в хазната ще влязат 5 млн. лв., а от традиционните цигари всяка година се събират много по-големи суми.

В нито една държава от ЕС обаче акцизът за бездимните цигари не е изравнен с този за традиционните, а е значително по-нисък. “Има над 46 научни доклада, публикувани в различни международни институти, които потвърждават данните на нашата компания, че продуктът крие по-малък риск за здравето”, коментираха от “Филип Морис България” по време на заседанието на комисията. “Смятаме, че нашата индустрия преминава в нещо съвсем ново, което трябва да бъде подкрепено”, заявиха още от компанията.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес