5G мрежата - много “за” и много “против”

Евродепутатът Иво Христов и българският еврокомисар Мария Габриел по време на форума в Брюксел. Снимки: Авторката

Здравето и защитата на личните данни са основните притеснения на хората

Евродепутатът Иво Христов събра на кръгла маса в Брюксел експерти и еколози, които спориха за бъдещето на тази технология

Въвеждането на 5G технологията предизвиква противоречиви реакции навсякъде в страните на Европейския съюз. Здравето и защитата на личните данни или прогреса - това е дилемата, по която учени, еколози и експерти водят постоянно изключително разпалени спорове по темата. Социалните мрежи буквално преливат от какви ли не стряскащи мнения, но истината е, че още няма категорично становище за възможните рискове, които крие тази нова технология, макар многобройните u предимства да са ясни.

Точно тази тема се оказа арена на много сериозна дискусия в Европейския парламент на 10 декември, където българският евродепутат Иво Христов бе домакин на кръгла маса „Разгръщане на 5G технологията в ЕС - възможности и предизвикателства“. Христов е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП и също така е сред новите членове на Панел за бъдещето на науката и технологиите (STOA) - научният инструмент за изработване на политиките на Европейския парламент.

Събитието имаше за цел да отвори поле за дискусия относно ползите и предизвикателствата от внедряването на 5G мрежите, то разгледа темата от всички ъгли, а в откриването му участие взе и българският еврокомисар Мария Габриел. Известни специалисти в технологичния сектор, както и учени и евродепутати изразиха буквално противоположни мнения за новите технологии и в някои моменти дори нажежиха достатъчно силно страстите. Българският специалист проф. Владимир Пулков (ръководител на лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“ в София Тех Парк) бе категоричен, че каквото и да се говори, 5G мрежата ще е факт - налице са движещи сили, които ще ни принудят тя да бъде използвана, защото имаме нужда. „Без нея няма интелигентни градове и изкуствен интелект. Тя ще е по-енергийно ефективна. Не можем без 5G, а хора в моята област вече мислят дори за 6G. Имаме нужда от стандарти и норми, от инфраструктура и платформи за изпитания“, категоричен бе той. Позицията му срещна друга категоричност от страна на екоактивисти и учени, които веднага отговориха със стряскащи данни и факти за това до какви вреди могат да доведат тези високи технологии.

„Вие очевидно се смятате за апостол на прогреса, но трябва да знаете, че има и социално-климатични предизвикателства, които трябва да имате предвид“, апострофира го един от гостите на дискусията и оттам се отприщиха страстите по темата.

Пол Ланойе, който е бил евродепутат 15 години, а сега е председател на екологичната организация GRAPPE, бе доста аргументиран в обясненията си как 5G могат да въздействат върху насекомите, птиците и колко вредни могат да бъдат за оцеляването им. „Проучването ни е направо плашещо“, предупреди белгиецът. Според него редките метали, които ще трябва да се използват като ключови компоненти в електронните устройства и индустриалното развитие, ще станат още по-редки, а те са важни невъзобновяеми ресурси. С едни от най-големите запаси разполага Китай, която е световен лидер в тези важни стратегически ресурси.

„Аз не съм паникьор, а учен, който принадлежи на друга епоха. Установявам, че въздействието върху живите организми е много голямо. Но не ми е приятно, когато се противопоставят мненията на инженери и еколози“, обясни още Пол Ланойе. Ученият обяви, че има изследвания, които показват, че прекомерното използване на новите високи технологии водят до здравословни проблеми, до рак, депресии, безплодие и други неврологични състояния. „Необходим е принципът на предпазливостта. Има достатъчно много градове, които не искат да са „интелигентни“, т. е. опасани от тази 5G мрежа“, натърти той.

Най-разпалено защити позицията си представителката на „Зелените“ в Европарламента френската депутатка Мишел Риваси. Тя директно обяви, че заради въвеждането на 5G мрежата ще трябва да се изрежат дърветата по улиците. „Как мислите, че ще направим това?“, попита дамата и продължи: „В момента слагаме каруцата пред коня. Ние ще искаме да се направят проучвания и не вие сте тези, които ще решат въпроса. Представяте ли си например в моя апартамент да ми влияе замърсяването на съседния? Убедена съм, че технологията трябва да се адаптира към околната среда. Ние искаме и ще защитим гражданите“, завърши французойката Риваси. Сътрудник на еколозите в ЕП пък добави, че има две системни кризи: климатичните и загубата на биологичното разнообразие. А на това не се обръща достатъчно внимание.

В другата крайност бяха защитниците на 5G мрежата. Те също представиха изключително интересни данни за ползите на новите технологии. А те ще са за компютрите, образованието, медицинското лечение, мониторингът, нови подобрения и разширения за виртуална реалност, връзка между автомобили и интелигентния дом, във всяка сфера, в която машините трябва да говорят помежду си постоянно и без забавяне. Предимствата ще са много и те ще се виждат и усещат от всички, убедени бяха специалистите. И категорични, че до 5 години максимум тази мрежа ще е факт в страните от ЕС.

Всички обаче се съгласиха, че искат да чуят повече за мерките за намаляване на риска след като всички държави членки представят своя отговор. Необходима е създаване на рамката за 5G и нови възможности за потребители и бизнеса. Готови ли са сертификационните лаборатории в Европа, разполагат ли с необходимия квалифициран персонал и в какъв срок ще е възможно това, ще има ли европейска или национална сертификация - всички тези въпроси чакат своя отговор. Сигурността на 5G е нещо много важно. Освен това въпрос на оценка на риска е на всяка държава поотделно и затова има различни национални подходи. Инструментариумът обаче може би ще е бъде общ и това без съмнение е геополитически въпрос. „5G-технологиите са естествена еволюция, а не революция“, обявиха защитниците й.

„За нас в Европейската комисия тази конференция е една от важните платформи за обмен на идеи и мнения, да поставим ясно въпросите докъде сме стигнали, как сме се подготвили като Европа и като Еврокомисия, но и какво ни предстои“, заяви пред всички еврокомисарят Мария Габриел. Тя изрично посочи, че новите технологии трябва да бъдат в полза на хората, да се вземат предвид страховете им, негативните последици и реакциите.

Домакинът на форума Иво Христов (от групата на социалистите и демократите в ЕП) обяви, че към момента ЕС не разполага с оценка на риска за човешкото здраве от въвеждането на 5G технологията. Европейската комисия зае позиция, че такава оценка не е необходима, въпреки предупрежденията на част от научната общност. „Намирам това за безотговорно. Поради тази причина отправих предложение към научния панел на Европейския парламент - SТОА, да изготви изследване за потенциалните ефекти върху здравето и околната среда от въвеждането на 5G мрежите. Неслучайно в редица европейски страни има протести срещу прокарването на технологията. Брюксел трябва да се научи да се вслушва в притесненията на хората, а не да действа технократски“, категоричен бе евродепутатът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи