5G мрежите спъват подслушването на престъпници

Катрин де Бол смята, че държавите членки на ЕС трябва да отдадат допълнителни правомощия на службите си.

Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Закононарушителите били по-напреднали в технологиите

Европейските правоохранителни органи ще загубят възможността си да подслушват телефоните на престъпници с въвеждането на новите мобилни телекомуникационни системи от Пето поколение (т. нар. 5-G) и нуждите им трябва да бъдат взети предвид преди окончателното модернизиране на мрежите. Това заяви в интервю за Ройтерс новата директорка на Европол Катрин де Бол.

Според нея лидерите на държавите членки на ЕС трябва да отдадат допълнителни правомощия на службите си за борба с високотехнологични престъпления, защото извеждането на 4-G мрежите от употреба ще отвори пропаст във възможностите на полицейските органи.

Актуално европейските полицейски служби могат да следят заподозрени през действащите телекомуникационни мрежи, но наличните технологии няма да са адекватни за следващото поколение електронни системи, уточнява Де Бол.

Публикуван тази седмица доклад на Европол за съвременните предизвикателства в дигиталната епоха подчерта, че престъпниците имат много по-голям напредък в овладяването на съвременните технологии пред органите на реда.

Коментари

Задължително поле