6 лв. такса „стол” събира пловдивска болница

Амортизирано обзавеждане и 6 лева такса „стол” в болница в Пловдив – най-голямото лечебно заведение в България иска тези пари от близките на лежащо болните. В социалните мрежи Дафина Филипова публикува снимки от болничната стая, в която се възстановява баща й, прекарал тежък инсулт преди дни и тежка мозъчна операция.

"Снимките са заснети в неврологичното отделение в МБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Това е недопустимо и като обзавеждане, и като хигиена! Всеки има право да се лекува в по-добри места. Разпространих снимките, за да сигнализирам. Държавата трябва да вземе мерки. Това не е само в тази болница. За да нощуваш на потрошения стол трябва да платиш 6 лева. Медицинските сестри не умеят да се грижат както трябва за пациентите. Бяха оставили на шкафчето на баща ми много силни лекарства и сестрите вярваха, че той ще може сам да ги пие. Той има сериозна мозъчна травма и твърдеше, че трябва да пие по 11 на ден. Върнахме лекарствата на сестрите, а после се оказа, че той е пропуснал един прием", разказа Дафина Филипова по Bulgaria ON AIR.

Началникът на отделението, професор Христо Желязков, призна, че има доста проблеми, но предстоят ремонти. Той допълни, че на здравното отделение му липсват финанси и поради тази причина се намира в това състояние.

"Това, което виждате, е част от действителността. Не е чак толкова зле. Доста от нещата са стари - столове, легла. Имаме малко мухъл заради теч от покрива. Предстои ремонт. Тези неща ги има и подлежат на замяна, но тя ще бъде поетапна. Цялата работа е, защото няма достатъчно пари. Когато има финанси ги ползваме за ново оборудване и лекарства. При този пациент вече сме превишили клиничната пътека и ще продължим да го правим. Няма как да не настаняваме пациенти в такава стая. Обслужваме хора от почти цяла България. Има пропуск и ще има наказания заради гафа с лекарствата. Предстоят поетапни ремонти, но аз нас приоритет са пациентите", коментира Желязков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България