60% от хората у нас нямат спестявания

Поскъпването на храните е основен двигател на ръста на издръжката у нас.

Взимаме три пъти по-малко от европейците

635 лева нужни на месец за нормален живот 

Поне 60% от българите нямат никакви спестявания, а тези, които имат такива, посягат на тях, за да се издържат. Това показва изследване на КНСБ за издръжката на живот през последните три месеца на 2020 г.

Общо 2 542 лв. са необходими на едно четиричленно семейство, за да живее нормално или средно 635,53 лв. месечно на човек. Около 65% от домакинствата обаче нямат такъв доход. От началото на миналата година издръжката на живот се е повишила с около 25 лв., обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му нашите доходи са три пъти по-малки от средноевропейските, като само Албания е след нас. Различията са драматични, макар и да има движение нагоре, отчете Димитров, като допълни, че увеличението на минималната работна заплата с 15% трябва да продължи и занапред.

От 2008 г. насам нетната работна заплата реално е нараснала два пъти, докато издръжката на живот е нараснала с 1/3. Хранителните стоки са основен двигател за нарастване на общия индекс на потребителската кошница за издръжката на живота. За две години те са поскъпнали с 9,8%, като по-осезаема инфлация се наблюдава при хляба и зърнените храни.

Коментари

Задължително поле