60 000 първокласници тръгват на училище на 15 септември

Снимка: Архив

4500 учители са в пенсионна възраст

„Ще стартира нормално новата учебна година, както и предходните. За над 2400 училища, близо 60 000 са първокласниците. В отделни училища и детски градини има проблеми. Между 50-60 ще продължат ремонтите и след началото. Осем училища ще започнат учебния процес в други сгради“, съобщи просветният министър Красимир Вълчев на семинар относно политиките на МОН през новата учебна година в областта на средното и висшето образование.

Училищата, които ще бъдат преместени в други сграда заради ремонти, са Икономическата гимназия в Русе, Строителната гимназия в Стара Загора, Второ основно училище в Гоце Делчев, ПМГ „Иван Вазов“ в Ловеч, Начално училище „Васил Левски“ във Варна, Професионална гимназия „Найден Геров“ в Лом, Варненска търговска гимназия, тук е и училището в Горно Черковище, чиято стена беше съборена от багер при ремонт, уточни зам.-министър Таня Михайлова.

В над 1000 училища има основни и частични ремонти. Някой от тях тепърва предстоят да стартират по програма „Региони в растеж“, уточни Вълчев и успокои, че за новата учебна година няма данни за недоставени учебници, а напротив – всички са доставени.

В същото време между 4000-4500 учители са навлезли в пенсионна възраст тази година, което изправя пред предизвикателство системата. „Няма да има криза. В отделни детски градини и училища ще има единици непопълнени места. По-големи проблем очакваме през следващите години, когато недостигът ще се задълбочава. Традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и и английски. Най-много липсват при учители по математика, физика, химия. Има недостиг на учители по професионални направления и ресурсни учители“, допълни ресорният министър.

Коментари

Задължително поле