600 деца участваха в състезанието "Пазим езика си", организирано от Десислава Радева

Близо 600 деца от училища в 10 града в страната се включиха в първия кръг на състезанието по български език „Пазим езика си“, който се проведе на 12 май, предаде БНТ. Той се организира от сдружението на съпругата на президента Десислава Радева „Живата вода на България“, а целта му е да насърчи създаването на трайни умения у учениците за правоговор и правопис.

В състезанието мериха сили ученици от Попово, Разград, Хасково, Добрич, Монтана, както и от по-големите градове в страната - Бургас, София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Благоевград. Това става ясно от публикация във фейсбук профила на сдружението. Подборът на училищата е направен по препоръка на Министерството на образованието и науката, казаха от сдружението.

„Радостно е, че интерес към съревнованието проявиха деца от много други учебни заведения, но заради регламента те нямаше как да бъдат допуснати до участие. Затова стремежът ни е „Пазим езика си“ да влезе в календара на националните състезания на МОН през следващата учебна година, за да могат в него да се включат всички училища в страната“, споделя Радева, която е и председател на УС на „Живата вода на България“.

"За богатството и красотата на българския език говорим предимно на 24 май. Но за родния ни език трябва да се грижим през цялата година. Състезанието е своеобразен призив към родители и деца да пазим езика си, за да ни има като българи", казва още съпругата на президента.

Проверката на изпитните работи започна.

Проверяващите са преподаватели по български език и литература и студенти от Факултета по Славянски филологии в СУ „Св. Климент Охридски“. Резултатите ще бъдат изнесени на 21 май на сайта на сдружението www.zhivatavoda.bg

За втория кръг ще се класират първите седем деца от всяка възрастова група – V и VI-VII клас, показали най-добри резултати. Финалният етап ще се проведе в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на 25 май. Състезанието ще е под погледите на експертно жури с председател езиковедът проф. д.ф.н. Владко Мурдаров. 14-те финалисти ще оценяват още Рени Стоичкова, учител по български език и литература и автор на редица учебни помагала, изработила основната част от изпитните задачи; Мариана Манчева, директор на СУ "Васил Левски" в Карлово, бившият образователен министър проф. Владимир Атанасов и проф. Татяна Ангелова - представители на катедра "Методика" във Факултета по славянски филологии в СУ. Наградите за победителите са електронни четци и книги от съвременни български автори.

Коментари

Задължително поле